Hlavní obsah

I na lupy lze snadno vyzrát

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zima sužuje nejen lidský organismus, ale i vlasy a pokožku hlavy. Dá se říci, že je to dokonce jedno z nejkritičtějších období v roce. Na kvalitě vlasů se projeví nadměrné střídání teplot, nošení čepic a klobouků, nedostatek slunce a také větší stres.

Foto: archiv autora

Darja Hajská (vpravo) jako Blažková v dodnes populární filmové komedii Bílá paní.

Článek

Potíže pak na sebe nenechají dlouho čekat. Projeví se zvýšenou tvorbou kožního mazu, který vytvoří ideální podmínky pro přemnožení kvasinek způsobujících lupovitost.

"Pokud není pokožka účinně léčena šampony obsahujícími antimykotickou složku, dochází u některých lidí k rozvoji onemocnění, které se nazývá seboroická dermatitida. Ta na pokožce postihuje místa s bohatým výskytem mazových žláz. Projevuje se svědivými začervenalými šupícími se ložisky, která jsou právě pro ni typická," říká prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., z dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady v Praze.

Jednou z hlavních uváděných příčin je přemnožení kvasinky Pityrosporum ovale. Tato kvasinka se živí lidským mazem a produkuje látky, které dráždí vlasovou pokožku. Kůže na to reaguje zrychlenou obnovou vnější vrstvy, dochází k nadměrnému rohovatění pokožky, jejímu odlupování a tvorbě lupů.

Prevence se osvědčila

Chceme-li mít krásné vlasy, je třeba nejen obohatit jídelníček o dostatečné množství vitamínů a stopových prvků, ale také zlepšit péči o pokožku. Svěřit se můžeme i do rukou kadeřnic. Revitalizační kúry, které v kadeřnických salónech poskytují, jim jenom prospějí a po poradě s lékařem jimi mohou doplnit léčbu i pacienti.

Důležitá je také volba vlasové kosmetiky. V případě, že nás začnou trápit lupy nebo se objeví další potíže, pak už se nedá spoléhat jen na pravidelné mytí vlasů kosmetickými šampony. Tím se sice odstraní zrohovatělá kůže a také lupy, ale neovlivníme příčinu jejich nadměrného vzniku.

Samoléčba může pomoci

"Vhodné přípravky jsou volně prodejné a dostaneme je v lékárně. Jako první pomoc u mírných forem doporučujeme léčebné antimykotické šampony proti lupům, jako je např. Nizoral, který také snižuje zánět kůže. Obsahuje látku ketoconazol, která působí proti jedné z hlavních příčin tvorby lupů - kvasince Pityrosporum ovale. Podobně jako při užívání léků je třeba nejdříve přečíst příbalový leták. Důležité je nechat šampon působit tři až pět minut. Pokud ho hned smyjeme tak, jak je obvyklé u běžných šamponů, nemá požadované účinky," uvádí prof. Arenberger.

Někdy se stane, že se lupy i po úspěšném odléčení vrátí. Příčinou jsou stresy, zapocení, změna stravy atd. Proto není od věci používat Nizoral preventivně a např. jednou za týden si jím vlasy pravidelně mýt. Jestliže problémy s lupy i přes tuto léčbu přetrvávají, je vhodné navštívit kožního lékaře.

Co škodí vlasům v zimě

  • Velké teplotní rozdíly při přechodech mezi venkovním vzduchem a vytopenými místnostmi zatěžují jak vlasovou pokožku, tak vlasové stvoly.
  • Pokrývka hlavy - vlasy se zapotí, zapaří a tím se zvýší jejich mastivost.
  • Časté mytí a fénování. Mastnou kštici je třeba častěji mýt a častěji vysoušet horkým vzduchem, právě to ale jejich kvalitě nesvědčí.
  • Málo chodíme ven a spíše se zdržujeme v přetopených místnostech. Vlasy jsou pak přesušené, rozlétané, nedrží účes a snadněji se lámou.
  • Také nedostatek slunečního záření zhorší kvalitu našich vlasů. Slunce v přiměřeném množství působí na vlasovou pokožku dezinfekčně a vysušuje ji.
  • Pozor na přílišné hodování. Větší příjem tuků a cukrů a naopak méně vitamínů a minerálů v jídelníčku ovlivňuje kvalitu pokožky i vlasů.
  • Málo světla a zvýšené pracovní nasazení, provázené stresem, mají vliv na častější výskyt depresí. Změny psychiky se pak odrazí na celkovém stavu organismu, klesá imunita, mění se metabolismus, dochází k hormonálním výkyvům. Kvalita vlasů a vlasové pokožky je takto ovlivněna zevnitř.

Tři možnosti řešení

  • Pravidelné a šetrné mytí kosmetickými šampony. Při tomto postupu se lupy pouze vyplachují.
  • Mytí kosmetickými šampony obsahujícími látky, které snižují tvorbu mazu - tzv. šampony proti lupům. Jejich účinnost je závislá na pravidelném a častém používání. Látky, které pomáhají proti tvorbě lupů, jsou sloučeniny na bázi selenu, zinku, síry a kyseliny salicylové.
  • Použití léčebných šamponů, které obsahují účinnou antimykotickou složku. Tyto šampony jako jediné působí přímo proti přemnožené kvasince, která produkuje látky dráždící pokožku. Některé šampony působí rovněž protizánětlivě, což se projevuje rychlejším ústupem zarudnutí pokožky.

Reklama

Související témata:

Související články

Správné mytí vlasů je opravdová věda

Vlasoví odborníci konečně odhalili ten jediný správný postup při mytí vlasů! Testy byly půl roku prováděny na více než 500 dobrovolnících, kteří praktikovali...

Jak vyzrát na mastné vlasy

Problém, se kterým se skoro každodenně potýká mnoho z nás, jsou splihlé vlasy slepující se do pramínků. Vypadají zanedbaně a nejde je nijak upravit. Potrápit...

Barvení vlasů asi způsobuje rakovinu

Snaha zakrýt šediny nebo zvýraznit přirozenou barvu vlasů může pro život představovat nebezpečí. Alespoň to vyplývá z výsledků průzkumu, který uveřejnil...

Výběr článků

Načítám