Hlavní obsah

Hroznové víno snižuje výskyt zubního kazu

Tmavé hroznové víno a z něho vyráběné červené víno obsahují látku resveratol, která chrání tělo před nemocemi srdce a cév, impotencí a rakovinou. Ale podle nejnovějších výzkumů právě resveratrol je účinný také v boji se zubním kazem.

Hroznové víno snižuje výskyt zubního kazu

Američtí odborníci zjistili, že nejvíce polyfenolů a prospěšných látek je obsaženo ve zkvašených slupkách a semínkách hroznů, které vinaři po stáčení surového vína vyhazují jako výlisky.

„Celkově fenolické výtažky narušují podstatné znaky virulence běžně rozšířených, zhoubných ústních patogenů, ale přitom je nezabíjejí,“ prohlásila docentka Olga I. Padillová-Zakourová z Cornell´s New York State Agricultural Experiment Station.

Obsah polyfenolů je nejvyšší v čerstvých bobulích modrých odrůd vinné révy. Ty jich obsahují více než bílé odrůdy révy. Polyfenoly pak podle důkazů americké studie dokázaly omezit patogenitu bakterie Streptoccocus mutans, jehož působením vzniká zubní kaz nejčastěji.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků