Hlavní obsah

Hormon leptin brání jo-jo efektu při hubnutí

Právo, Alexander Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevení hormonu leptinu před patnácti lety přineslo naději na léčbu obezity - přizpůsobuje totiž reakce organismu na hladovění. Zatímco tehdy pokusy nepřinesly očekávaný výsledek, syntetická verze hormonu se teď ukazuje účinná.

Foto: Profimedia.cz

Obézním by při hubnutí pomohlo podávání syntetického hormonu leptinu.

Článek

Syntetická verze totiž zastavuje takzvaný jo-jo efekt, nežádoucí stav, kdy organismus po úspěšném snížení nadbytečné hmotnosti rychle znovu vytvoří nepotřebné zásoby. Výsledek redukční diety, případně fyzické aktivity, se tak ztratí.

„Syntetický leptin otevírá nové terapeutické možnosti ... v normalizaci nervových, endokrinních a metabolických procesů,“ citovala agentura Bloomberg ze zprávy týmu Harvardské univerzity, publikované v magazínu Annals of Internal Medicine.

Leptin pomohl obézním

Podávání syntetického leptinu obézním osobám, ať už měly hladiny přirozeného hormonu normální, nebo snížené, pomohlo u většiny redukovat hmotnost a dlouhodobě tento stav udržet i bez pokračování přísných diet a cvičení.

Studie se opírá rovněž o nedávná zjištění, kdy přípravek umožnil odstranit důsledky geneticky způsobené absence tohoto hormonu nebo obnovit reprodukční funkce u žen s poruchami příjmu potravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Za dětskou obezitu prý mohou i změny DNA

Nejen špatná životospráva může být příčinou silné obezity u nezletilých. Podle posledních průzkumů britských vědců je příčinou i absence určitých úseků DNA.

Výběr článků

Načítám