Hlavní obsah

Hluk z ulice zvyšuje riziko infarktu

Novinky, Korzo/P
BERLÍN

Čerstvá studie prokázala, že hluk negativně ovlivňuje lidské zdraví. Výzkum, jemuž bylo podrobeno 4 115 pacientů a 32 berlínských klinik, provedl německý spolkový úřad pro životní prostředí.

Foto: Archiv pořadatele

Festival čokolády

Článek

Vědci jednoznačně prokázali, že riziko srdečního selhání se u mužů, kteří bydlí v místech s rušnou dopravou, zvyšuje o třicet procent. Nebezpečí se přitom úměrně zvyšuje se sílou decibelů. Již při 65 decibelech se riziko zvyšuje citelně. Určitou míru ohrožení představuje rovněž rámus na pracovištích.

Vadí i telefony

"Rozhodující roli přitom nemají pouze zvuky nezbytně provázející dopravní provoz, ale neblaze působí také další víceméně rušivé jevy. Například dlouhé telefonické rozhovory kolegů či vrčení běžných kancelářských přístrojů," citují ze studie její zadavatelé.  

Ženy jsou imunní

Představitelky slabšího pohlaví jsou vůči pouličnímu ruchu podstatně odolnější. Důvod si odborníci zatím nedovedou vysvětlit. Ženy jsou ale pro změnu citlivé na noční provoz na letištích, který u nich může vyvolat zvýšený výskyt téhož onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

O sluch můžeme přijít i na diskotéce

Současný svět a zvláště průmyslová výroba přináší lidskému organismu kromě prospěchu i mnoho škodlivin. Jednou z nich je i hluk, který negativně ovlivňuje...

Výběr článků

Načítám