Hlavní obsah

Hemoroidy - civilizační onemocnění, které postihuje většinu lidí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hemoroidy jsou nejčastější onemocnění konečníku. Jejich podstatou je rozšíření žilních pletení řitního kanálu a spodní části konečníku. Vyskytují se u dospělých osob v každém věku a během života se s problémy s nimi setká asi 60 procent populace.

Foto: Profimedia.cz

Hemoroidy se nejčastěji projevují krvácením s jasně červenou krví, bolestí a svěděním.

Článek

Na vše, co s nimi souvisí, jsme se zeptali odborníka Tomáše Maška z Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze.

Jaké jsou příčiny vzniku hemoroidů?

Na jejich vzniku se podílejí dva faktory: vrozená slabost žilních stěn v oblasti konečníku a zvýšený tlak v žilním řečišti. Tlak v žilním řečišti se zvyšuje při překrvení, tedy při zvýšeném tlaku na stolici při zácpě nebo naopak při časté stolici při průjmech, při dlouhém sezení na toaletě, při zvedání těžkých břemen, jízdě na kole a koni, při sedavém způsobu zaměstnání, či dlouhé jízdě autem.

K tomu se pak mohou přidat některé spouštěcí faktory jako těhotenství, nádorová onemocnění, nezdravý životní styl, velká konzumace alkoholu, nadužívání projímadel a jiné.

Jak poznáme, že nás trápí hemoroidy?

Žilní pleteně jsou přítomny v tzv. řitním kanálu každého člověka, to je v posledních asi 2 až 3 centimetrech tlustého střeva. Pod povrchem sliznice tu je hustá síť cév, které za běžných okolností nepůsobí žádné problémy.

Když se ovšem žíly v konečníku rozšíří, tak to už zdravotní problém je, hovoříme o hemoroidálním onemocnění, česky také „zlaté žíle“. Projevy tohoto onemocnění poznáme brzy po jeho vzniku, je to tlak v konečníku, pocit cizího tělesa, pálení, svědění, bolest a krvácení jasně červenou krví při stolici nebo jen stopy jasně červené krve na toaletním papíru. Konkrétní projevy závisí také na typu hemoroidů.

Hemoroidy mají více typů?

Ano, rozlišujeme mezi hemoroidy vnitřními a vnějšími. Ve většině případů se jedná o postižení vnitřními hemoroidy, které se někdy vyskytují v kombinaci se zevními hemoroidy. Postižení jen zevními hemoroidy se vyskytuje zřídka.

Vnitřní hemoroidy se objevují pod sliznicí konečníku, na jeho přechodu do řitního kanálu, nejsou tedy pouhým okem patrné. Viditelné jsou, pokud pro svoji velikost vyhřezávají, většinou po stolici, ven z konečníku.

Onemocnění se projevuje krvácením s jasně červenou krví, bolestí a svěděním. Vnější hemoroidy se objevují v podkoží ústí řitního kanálu a lze je vidět prostým okem nebo nahmatat v oblasti řitního otvoru. Často vyvolávají bolestivé pocity, dochází k povrchovému poškození, popraskání, což vede ke svědění, pálení, mokvání, krvácení. Někdy se vytvoří tvrdá bolestivá bulka u konečníku - vnější hemoroid s trombem.

A když nás taková situace postihne, co dělat?

Hlavně se nestydět a navštívit včas lékaře - proktologa. To je odborník, který se diagnostikou a léčbou hemoroidů zabývá. K základnímu vyšetření patří pohled a pohmat, abychom však mohli s jistotou vyloučit třeba nádorové onemocnění, je dobré provést rektoskopické a anoskopické vyšetření.

V případě nutnosti také lékaři vyšetří celé tlusté střevo při koloskopickém vyšetření k vyloučení nádorového postižení.

V Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského se této problematice již léta věnujeme a fungují zde tři koloproktologické ambulance. Vyšetření se není nutno obávat, jsou šetrná a nebolestivá.

A jak se hemoroidy léčí?

Léčba se volí podle rozsahu postižení, podle stadia onemocnění a podle toho, zda se jedná o hemoroidy vnitřní, či zevní.

Pokud se ještě nejedná o akutní zánětlivý stav, lze je léčit konzervativně, to znamená s použitím k tomu určených čípků a mastí či sedacích koupelí.

U akutních stavů lze přidat také podávání tablet ke zpevnění žilní stěny. Důležitou roli vždycky hraje dodržování hygieny konečníku, péče o stolici a vhodná dieta - nedráždivá s dostatkem vlákniny.

A když to nezabere?

Když konzervativní léčba selhala, či je jasné, že nepovede k úspěchu, volíme léčbu chirurgickou. U jednodušších stavů to mohou být šetrné, pacienta minimálně zatěžující výkony, jako je například tzv. Barronova ligatura, při níž jsou hemoroidální uzly a okolní sliznice vtaženy do aplikátoru a přetaženy elastickým kroužkem, který tkáň zaškrtí.

Hemoroid pak odpadne do týdne a místo se zahojí jizvou, která zároveň fixuje sliznici a brání jejím výhřezům. Vlastní zákrok je velmi rychlý. Vše bývá definitivně zhojeno do tří týdnů, pracovní neschopnost je ale zpravidla nutná jen jeden týden.

A další typy zákroků?

To už jsou složitější operace, které jsou na místě u pokročilých stadií onemocnění. I u nich je cílem provést zákrok, pokud možno, co nejšetrněji a využívá se k tomu řada metod.

U nás v nemocnici používáme při operacích zevních i vnitřních hemoroidů harmonický skalpel, který zajistí přesný a ostře ohraničený řez a současné stavění krvácení. Největší výhodou použití harmonického skalpelu je minimalizace krvácení jak při operaci, tak i v pooperačním období, a tím i zkrácení doby hospitalizace a rekonvalescence.

Jinou metodou je tzv. Longova operace, při níž se odstraňuje výhřez hemoroidální tkáně a současně se tkáň navrací zpět do své fyziologické polohy. Operace se provádí v oblasti, kde je nervová pleteň minimální, proto jsou pooperační bolesti výrazně menší a hojení rychlé. Pacientům vyhovuje kratší doba pracovní neschopnosti i rychlý návrat k plné fyzické aktivitě.

Metoda Help-HALO je ošetření hemoroidů s dopplerovskou navigací, v České republice se provádí od roku 2008. Po vyhledání vyživující tepny k hemoroidu ultrazvukem je tato tepna uzavřena opichem, stehem nebo se v tomto místě aplikuje laserová energie, která cévu uzavře.

Co můžeme udělat sami pro to, aby nás hemoroidy nepostihly?

Účinná prevence zahrnuje podporu přirozeného procesu trávení stravou bohatou na vlákninu. To jsou především pšeničné otruby a ovesné vločky, které je dobré přidávat denně do jídla. Je třeba jíst hodně celozrnných výrobků, ovoce a zeleninu, nejlépe čerstvou a nevařenou.

Dále je třeba dbát na dostatečný přívod tekutin, tedy dva až tři litry denně, který je nutné ještě zvýšit během horkých dnů. Je třeba vyhýbat se potravinám způsobujícím zácpu, jako je cukr, sladkosti, sladké pečivo, čokoláda.

Nezbytná je péče o pravidelnou stolici s kompletním vyprázdněním, silné tlačení a spěch zatěžují konečník a podporují rozvoj hemoroidů. V případě zácpy nedoporučujeme sáhnout ihned po projímadlech, ale raději upravit životosprávu.

Doporučujeme pečlivou hygienu řitního otvoru a používání jemného proudu vlažné vody po každé stolici k dočištění konečníku.

Jsou nějaké činnosti, kterým bychom se měli vyhnout?

Důležitá v prevenci hemoroidů je i pohybová aktivita. Pohyb by měl být pravidelný a bez přepínání. Střeva udržují v pohybu například i časté procházky.

Z hlediska vzniku hemoroidů je nevhodná např. déletrvající jízda na kole či na koni, na rotopedu a podobných zařízeních se sedákem nebo zvedání těžkých břemen, například v posilovně, sedavý způsob zaměstnání nebo dlouhé jízdy autem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak pomocí bylinek přelstít zácpu

Zácpa trápí poměrně hodně lidí a komplikací bývá, že na každého účinkuje něco jiného. Prostě si to musí člověk odzkoušet sám na sobě. Proto nabízíme pár...

Výběr článků

Načítám