Hlavní obsah
Hovězí guláš na černém pivu s vídeňskou cibulkou Foto: Milan Malíček, Právo

Jak se dělá správný guláš? Pěkně osmažit cibulku, orestovat kostky kližky… Na guláš ale neexistuje jediný, ten pravý recept. Každý kuchař má své fígle, které právě z toho jeho gulášku dělají ten jedinečný, nejlepší. A ještě k tomu existuje vedle tradičního hovězího spousta dalších. Se čtyřmi z nich vás seznámí šéfkuchař restaurace Srdcovka Skleník v pražských Letňanech Pavel Bartůněk.

Hovězí guláš na černém pivu s vídeňskou cibulkou Foto: Milan Malíček, Právo
Guláš čtyřikrát jinak

Hovězí guláš na černém pivu s vídeňskou cibulkou

INGREDIENCE
  • 1 kg hovězí kližky
  • 100 g sádla
  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 50 g česneku
  • 1/2 l černého piva
  • 1/2 l vývaru nebo vody
  • sůl, pepř, majoránka, kmín
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hl. mouky
  • 2 lžíce sádla nebo oleje

POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova na sádle.
  • Přidejte na kostky nakrájenou hovězí kližku, osolte a nechte maso zatáhnout ze všech stran.
  • Přidejte protlak, koření, drcený česnek, to vše osmahněte, poté zalijte větší částí piva.
  • Pivo nechte přejít varem a podle potřeby podlijte maso ještě horkou vodou nebo vývarem.
  • Nezapomínejte guláš průběžně podlévat zbylým pivem a vodou nebo vývarem, aby se maso nepřipálilo.
  • Duste zvolna pod pokličkou přibližně tři až čtyři hodiny, až maso změkne.
  • Jakmile je maso dostatečně měkké, guláš ještě dochuťte dle potřeby.
  • Mezitím připravte vídeňskou cibulku: cibuli nakrájejte na kolečka, obalte v hladké mouce a poté pomalu dozlatova osmažte.
  • Guláš podávejte s vídeňskou cibulkou a s houskovým knedlíkem nebo chlebem.

Maďarský perkelt s paprikami

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 1 kg hovězí kližky
  • 100 g sádla
  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 červená paprika
  • 50 g česneku
  • 2 červené cibule
  • 2 rajčata
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 1 l vývaru nebo vody

POSTUP:

  • Cibuli (kromě červené) nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova na sádle.
  • Přidejte na kostky nakrájenou hovězí kližku, osolte a zarestujte tak, aby se maso zatáhlo.
  • Přidejte protlak, sůl, pepř, mletou papriku, majoránku, drcený česnek, to vše orestujte a nakonec zalijte vývarem.
  • Duste zvolna pod pokličkou přibližně tři až čtyři hodiny, až maso změkne.
  • Nezapomínejte guláš průběžně dolévat vodou.
  • Během dušení na kostičky nakrájejte červenou cibuli, papriku a rajčata, a to vše dohromady orestujte na pánvi.
  • Jakmile je maso měkké, směs přidejte do guláše a ještě chvíli poduste.
  • Nakonec dle potřeby přisolte. Podávejte s bramborovými noky.

TIP: Perkelt můžete uvařit i z vepřového a podávat s tarhoňou (tradiční maďarská těstovina, drobné kuličky).

Zvěřinový guláš s šípky a špekovým knedlíkem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
Na guláš
  • 1 kg zvěřinového masa (kančí, srnčí, daňčí)
  • 100 g sádla
  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 200 ml červeného vína
  • 50 g šípků (může být šípkový protlak)
  • 1 l vývaru nebo vody
  • sůl, pepř, větvička rozmarýnu
Špekové knedlíky
  • 250 g světlého toustového chleba
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 80 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200 g anglické slaniny nebo špeku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • hrst bylinek (pažitka, petrželka podle chuti)

POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte do tmava na sádle.
  • Cibuli trošku podlijte vínem, abyste ji nespálili, a přidejte maso nakrájené na větší kousky, nechte ho zatáhnout ze všech stran.
  • Přidejte protlak, opět lehce orestujte.
  • Dolijte zbytek červeného vína, přidejte najemno nasekaný rozmarýn, sůl a pepř, podlijte vývarem a duste maso do měkka.
  • Jakmile je maso měkké, přidejte očištěné šípky a vařte ještě 20 minut, aby byly také měkké.
  • Nakonec guláš dochuťte dle potřeby solí a podávejte se špekovými knedlíky.
  • Připravte si knedlíky: Nakrájenou cibulku osmažte na oleji dorůžova.
  • Přidejte nakrájenou slaninu a dále restujte.
  • Na plech rozprostřete na kostičky nakrájený toustový chléb promíchaný se směsí a chvíli dozlatova pečte, nechte vychladnout a přendejte vše do větší mísy.
  • Posypejte moukou, zalijte mlékem, přidejte vejce, nakrájené bylinky a sůl, vypracujte těsto a to nechte dvacet minut odležet.
  • Nakonec tvarujte středně velké kulaté knedlíky a uvařte je na páře – 20 minut.

Guláš z hlívy s restovanými špeclemi a osmaženou cibulkou

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
Na guláš
  • 1,3 kg hlívy ústřičné
  • 1 červená paprika
  •  2 rajčata
  • 2 červené cibule
  •  3 stroužky česneku
  • 2 lžíce protlaku
  • 50 ml oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 1 žlutá cibule
  • 1 lžička hl. mouky
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl, pepř, větvička tymiánu
Špecle
  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • sůl

POSTUP:

  • Hlívu natrhejte na větší kousky do jedné mísy a do druhé nakrájejte papriku, červenou cibuli a rajčata na měsíčky či kostičky.
  • Natrhanou hlívu orestujte na oleji, přidejte nakrájenou zeleninu z druhé mísy a vše orestujte dohromady.
  •  Směs podlijte vínem a nechte je vyvařit.
  • Poté přidejte protlak, opět zarestujte.
  • Směs podlijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a nechte dusit asi deset minut, než všechno změkne.
  • Před podáváním na jedné pánvi osmažte na kostičky nakrájenou žlutou cibuli, zaprašte ji lžičkou hladké mouky a přimíchejte do guláše. 
  • Připravte si špecle: Mouku, vejce, mléko a sůl vymíchejte do hladkého těsta.
  • Do vroucí a osolené vody přes cedník s velkými oky prolisujte těsto (nebo ho natrhejte lžičkou).
  • Když špecle vyplavou, jsou hotové.
  • Sceďte je a přendejte do hrnce se studenou vodou.
  • Nakonec špecle přeceďte a promastěte olejem nebo máslem.
  • Před podáváním je můžete orestovat.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků