Hlavní obsah

Geny ovlivňují, jak silnou bolest považuje člověk za snesitelnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest patří k nejčastějším důvodům návštěvy lékaře. Obecně mají ženy vyšší práh bolesti, takže snášejí bolest lépe než muži. Od běžné bolesti pomohou volně prodejné léky. Rychleji zaberou, když se užijí v počátku bolesti, k jejímu potlačení pak stačí méně prášků.

Článek

Nejznámější je bolest hlavy, trpí jí třikrát více žen než mužů. Důvodem jsou změny počasí, stres a hormony. Ženské mozkové závity jsou na tyto vlivy citlivější.

Vedle klasické léčby je možné zkusit i netradiční metodu - psychofonii. Neurolog zaznamená mozkové proudy pacienta v období, kdy nemá potíže. EEG pak vyhodnotí počítač. Odfiltruje takzvané delta vlny v mozku. Podle těchto vln se vypočítá sled zvuků a ten se zhudební. Jakmile se objeví bolest, začne pacient tuto hudbu poslouchat. Lidský mozek prý rozpozná impulzy svého ideálního stavu a snaží se jim přizpůsobit.

Hlava je citlivá na nedostatek tekutin i jídla. Proto by člověk měl pít denně nejméně dva litry a měl by se vyhýbat hladovění a drastickým dietám. Dieta nepříznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru, který je pro fungování mozku důležitý. Pokud ho mozek nemá dost, nefunguje dobře.

Může vadit i čokoláda

Někteří pacienti jsou citliví na počasí, jiným vadí některé potraviny. Bolest hlavy může vyvolat alkohol. Někoho začne bolet hlava po citrusových plodech, je alergický na látku synefrin v nich. Jinému odstartuje bolest měď obsažená v pomerančích a oříšcích.

Tyramin v čokoládě stejně jako kofein ovlivňují krevní oběh. Čím je čokoláda čistší, tím riziko bolesti klesá. Hlava může bolet také po glutamátech v potravinách. Syřidla v sýrech spolu s vysokým obsahem tuku také přispívají k bolestem hlavy. Rizikové je i sušené ovoce, sloučeniny síry v něm vyvolají u citlivých lidí bolest hlavy.

Důležité je všem těmto zdrojům bolesti se vyhnout. Někomu pomůže i alternativní medicína, jako akupunktura, čaje a éterické oleje. Účinný recept, pro okolí ovšem ne vždy příjemný, zní: šíji potřít česnekem - tento přírodní lék odstraní ze šíje napětí, zvýší prokrvení cév, a zřejmě také otupí vnímání bolesti v nervových zakončeních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám