Hlavní obsah

Fotbalové hlavičky poškozují mozek, varují neurologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Fotbal patří mezi nejoblíbenější chlapecké sporty vůbec. Rodiče by ale měli být obezřetní a sledovat fotbalové tréninky svých dětí. Podle amerických neurologů tzv. hlavičky poškozují mozek. U několika fotbalistů, pro něž je útok na míč hlavou typický a kteří jej vykonávají často, bylo prokázáno poškození mozkové tkáně. U dětí to přitom může vést k vážným následkům.

Foto: Profimedia.cz

Časté nárazy balonem do hlavy vedou k odumírání mozkových buněk.

Článek

Podle neurologů z New Yorku se dětský mozek stále vyvíjí, časté nárazy balonem ale vedou k odumírání buněk a mohou mít pro mladý organismus vážné následky. Podle výpočtů už tisíc hlaviček, což není nijak vysoké číslo, prý způsobí neléčitelné a trvalé následky.

„Postiženo přitom bývá pět oblastí čelního laloku a spodina zadní části mozku… Tato studie dokazuje, že hlavičky mohou vést k poškození mozku,“ tvrdí mluvčí Lékařské fakulty Alberta Einsteina z New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší mýty o lidském mozku

Mozek je jedním z nejúžasnějších orgánů v lidském těle. Ovládá celý náš centrální nervový systém a zahrnuje zhruba 100 miliard neuronů. Mnozí možná namítnou,...

Výběr článků

Načítám