Hlavní obsah

Fakta a mýty o cukrovce

Novinky, Eva Dvořáková

Cukrovka si nevybírá. Tímto onemocněním trpí lidé každého věku, a to od teenagerů po důchodce. Ačkoli je to poměrně vážné a časté onemocnění, mnoho lidí toho o něm moc neví. S tím souvisejí i nejčastější mýty, které mezi sebou lidé přenášejí.

Foto: Profimedia.cz

O cukrovce lidé mnoho nevědí. Pověr o ní ale koluje hodně.

Článek

Diabetiků může být v České republice i více než jeden milión. Loni se podle údajů webu aktivní diabetik s touto nemocí léčilo přes 825 000 lidí. Celých 92 % z nich představují lidé s diabetem 2. typu, tedy ti, u nichž hraje hlavní roli prevence. Bohužel dalších 200 000 lidí o svém onemocnění vůbec neví anebo nevěnují pozornost příznakům.

Problémem také je, že si stále spousta lidí myslí, že se jich to vůbec netýká. Anebo hůře, že je cukrovka onemocněním starých lidí. S nejčastějšími mýty se rozhodla zatočit edukativní kampaň nejen pro diabetiky hlidejsizdravi.cz.

Cukrovka je nemoc důchodců

Diabetes 1. typu je nemocí, která se začíná projevovat již v dětství. Pokud jde o cukrovku 2. typu, dá se říci, že se v minulých letech projevovala především u lidí starších 60 let.

Dnes, v době sedavého způsobu života, však už není výjimečné, že je diagnostikována teenagerům nebo dokonce i malým dětem.

Nejím sladké, cukrovku mít nemůžu

Cukrovka nemusí nutně souviset s přemírou sladkého a cukru v jídelníčku. Souvisí ovšem s jídlem jako takovým. Pokud žijete nezdravě, konzumujete spoustu uzenin, majonézy, smaženého jídla, polotovarů a pohyb vám nic neříká, rozhodně můžete patřit do rizikové skupiny adeptů na diabetes 2. typu.

Bohužel ani v případě, kdy žije člověk zdravým životním stylem, není před diabetem chráněn. Cukrovka mu totiž může hrozit i v případě, že jí trpěli rodiče, prarodiče, nevyhýbá se ani těhotným ženám a objevuje se také po úrazech, operacích a podobně.

Dá se říci, že se nejčastěji objevuje v době, kdy lidé zažívají nějakou zátěž nebo prodělají zranění – třeba jen virové onemocnění.

Co to je diabetes?
Diabetes mellitus, nazývaný též zkráceně diabetes či cukrovka, je onemocnění, při kterém lidský organismus není schopen udržet koncentraci krevního cukru (glukózy) v krvi v normálních mezích. Výsledkem je pak vyšší koncentrace glukózy v krvi, jelikož tělo má málo inzulínu, který snižuje hladinu cukru v krvi. Pokud tento stav trvá neléčený nebo je léčen nedostatečně řadu let, může vést k poškození některých tkání.Rozlišujeme dva typy diabetu:Diabetes mellitus 1. typu – úplný nedostatek inzulínu, pacient je závislý na léčbě inzulínem.Diabetes mellitus 2. typu – relativní nedostatek inzulínu, snížená citlivost tkání na inzulín vlivem nadbytku tuku a nedostatku pohybu; pacient je léčen dietou a tabletovými léky (tzv. perorální antidiabetika). V případě, že to nestačí, může být k léčbě použit i inzulín.Častější je diabetes mellitus 2. typu, který souvisí s životním stylem. Tento typ onemocnění je považován za civilizační chorobu a je v současné době velmi rozšířen. V České republice se s tímto onemocněním léčí přibližně 800 tisíc pacientů.
Zdroj: aktivnidiabetik.cz

Cukrovka hrozí jen tlustým lidem

Opět špatně. Veřejnost často hází cukrovkáře do „jednoho pytle“, avšak cukrovka může mít dva typy. První, tedy diabetes 1. typu, postihuje malé děti a lidi v mladém a středním věku. Zčásti je dán geneticky, obezita jej obvykle neprovází.

Naopak tomu je u diabetu 2. typu, kde je obezita průvodním jevem. Z velké části totiž může být způsobena nezdravým životním stylem, špatným jídelníčkem a nedostatkem nebo úplnou absencí pohybu.

Co je dia, to je v pohodě

Dia výrobky hlásají, že jsou bez cukru. To v mnoha lidech může vyvolat dojem, že když jsou bez cukru, mohou se bez skrupulí a v neomezeném množství konzumovat. Opak je pravdou. Ačkoli v nich cukr nenajdete, ve velké míře jej nahrazují jiná sladidla, která nejsou v takovém množství dobrá jak pro diabetika, tak ani pro lidi, které žádná nemoc netrápí.

Pokud navíc diabetik překročí denní dávku povolených náhradních sladidel, může na sobě pozorovat nepříjemné zdravotní komplikace. Navíc dia neznamená light. Dia potraviny bývají zpravidla tučnější, a proto nejsou tolik vhodné ani do redukčního jídelníčku.

Už nikdy nesmím nic sladkého

Pokud vám zjistí cukrovku, pak vězte, že to neznamená doživotní a úplný zákaz každého hříšného potěšení. Ačkoliv určitá omezení bez debat jsou, jednoduchým cukrům a medu by se diabetik vyhýbat měl, ale ve zcela malém množství je konzumovat může, a to například v podobě kostičky kvalitní hořké čokolády.

Rozhodně ale omezení nezahrnuje sladké ovoce. Ovocný cukr v něm obsažený se může konzumovat s mírou, plus pro diabetika je i škrob, který do speciální diety rozhodně patří.

Všichni cukrovkáři si musí píchat inzulín

To není pravda. Lidé trpící cukrovkou 2. typu se nejprve léčí úpravou životního stylu, ačkoli se dle dnešních doporučení zahajuje léčba pomocí tablet hned v prvopočátku cukrovky (někdy dokonce i v případech pravděpodobného vzniku cukrovky).

Pokud tato forma léčby nezabírá, přidají se perorální antidiabetika, pokud ani to není dostačující, musí nemocný přejít na aplikaci inzulínu injekční formou. Co se týče lidí trpících diabetem 1. typu, tak ano, ti si skutečně musí inzulín aplikovat doživotně, a to pomocí inzulínových pump nebo per.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám