Hlavní obsah

Éra kmenových buněk začíná

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Lékaři nás nabádají, abychom se věnovali svému zdraví, předcházeli onemocněním a snažili se udělat vše pro to, abychom si ho co nejdéle uchovali. Necháváme se očkovat, před plánovanou operací podstupujeme odběr krve, kterou máme k dispozici pro nezbytné transfúze. A dnes se také můžeme rozhodnout, zda necháme svému dítěti uskladnit kmenové buňky.

Foto: Dana Podhajská
Článek

"Každá matka má právo být informována a sama se rozhodnout, zda svému dítěti uloží kmenové buňky. Je možné, že je bude někdy v budoucnosti potřebovat. Chápu sice obavy některých odborníků, abychom nevzbuzovali plané naděje nemocných a jejich rodin. Vím, že každému nelze takto pomoci. Vývoj ale nelze zastavit a všechny možnosti je třeba využít," řekl doc. MUDr. Vít Unzeitig, předseda sekce perinatální medicíny České gynekologicko-porodnické společnosti.

"Věřím, že se už v nejbližších letech podaří prokázat, že kmenové buňky získané z pupečníkové krve lze s úspěchem využít třeba při léčení Alzheimerovy choroby, cukrovky, onemocnění jater, Parkinsonovy choroby či mozkové mrtvice," dodal

Transplantace měla smysl

"Můj synovec se v srpnu 2003 těžce zranil při skoku do vody. Protože jsem byla o možnostech léčby kmenovými buňkami informována, spojila jsem se s profesorkou Sykovou, ředitelkou Ústavu experimentální medicíny AV ČR a požádala ji o jejich první transplantaci. Ta se uskutečnila na začátku září 2003. Pak následovaly další podobně akutně postiženým pacientům.

Jednalo se o kmenové buňky kostní dřeně. Bylo by sice lepší, kdyby bylo možno použít pupečníkových, protože odběr kostní dřeně musel být několikrát odložen pro špatný zdravotní stav synovce. Přitom se v těchto případech čas počítá na dny, které od úrazu uběhly. Transplantace měla smysl, můj synovec dnes začíná hýbat rukama a jeho stav se značně zlepšil," říká MUDr. Olga Hlaváčková, gynekoložka z Písku.

Komu poslouží

Kmenové buňky z pupečníkové krve jsou samozřejmě dokonale totožné s organismem dárce. Pokud je necháme uchovat pro své dítě, pak v případě, že onemocní některou ze závažných chorob, poskytují dobré vyhlídky na uzdravení jak dárci, tak rodinným příslušníkům. K použití vzorku je vždy nutné svolení plnoletého dárce či zákonných zástupců, obvykle rodičů. Jiná je samozřejmě situace, když je dáme k dispozici zdravotnickému zařízení, které je použije podle své úvahy. Zde zatím dochází spíše k technickým problémům.

Stává se, že do pupečníkové banky nelze buňky dodat, protože na to chybějí finance. Výkon totiž není zdravotními pojišťovnami hrazen a je třeba shánět finanční prostředky jinde.

"Doufám, že státní a privátní banky pro jejich uchování budou spolupracovat tak, jak je tomu v zahraničí. Je třeba dát šanci budoucím generacím uzdravit se z některých dnes ještě smrtelných nemocí," dodává doc. Unzeitig.

Jak odběr probíhá v praxi

Po narození miminka ještě dříve, než se odloučí placenta, odebere porodník do speciálního sáčku krev z pupečníku, jež zbyla v placentě. Sáček je naplněn tekutinou, ve které lze skladovat krevní vzorek 3-4 dny v pokojové teplotě. Další postup záleží na tom, zda chceme uchovat buňky pro vlastní potřebu, nebo je dáváme k dispozici.

Při transplantaci rozhoduje:

Jedním z důležitých faktorů je i to, zda transplantace je prováděna z jiné osoby (alogenní transplantace), nebo ze samotného pacienta (autologní transplantace).

Pokud totiž pacient dostává vlastní kmenové buňky, pak k úspěšnosti výkonu postačí jejich menší počet. Je to proto, že se vlastně dostanou zpátky do vlastního organismu a pomáhají mu v boji s nemocí.

V cizím organismu se vyvíjejí sice obtížněji, ale přesto zákrok rozhodně pomáhá.

Pokud mají sloužit miminku, pak je převezme organizace Archiv buněk a odešle do své bruselské laboratoře. Laboratoř týden poté podá zprávu, zda uložení vzorku proběhlo v pořádku. Pacientky mohou využít jeho služeb ve 23 porodnicích a v dalších odborných pracovištích v ČR. Krev jejich dětí je laboratorně zpracována v centrální laboratoři v Bruselu a je bezpečně uložena na dobu nejméně 20 let.

Reklama

Související články

Zázraky z krve znamenají novou éru medicíny

Kmenové buňky jsou velkou nadějí lidstva. Vědci se domnívají, že mohou pomoci miliónům nemocných. Zároveň však upozorňují, že to nebude ze dne na den, protože...

Výběr článků

Načítám