Hlavní obsah

Energetické nápoje nejsou účinnější než šálek kvalitní kávy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetické nápoje kromě vysokého obsahu kofeinu lákají na další složky jako guaranu, taurin či ženšen, které by měly ještě víc povzbudit mysl. Ve skutečnosti existuje jen velmi málo důkazů, že by tomu tak bylo. Podle britské studie většinu účinků v energetických nápojích lze přičíst pouze vysoké koncentraci kofeinu a cukru.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Stejně dobrý účinek jako energetický nápoj může mít oslazený šálek silné černé kávy.

Článek

Energetické nápoje často obsahují taurin, guaranu, ženšen, glucuronolactone, B-vitamíny a další sloučeniny. Vědci prošli desítky vědeckých studií, které zkoumaly účinky těchto složek včetně kombinací s kofeinem. Kromě slabých důkazů, jež potvrzovaly účinky kombinace glukózy s extraktem guarany, se ale funkčnost žádné jiné složky ani kombinace nepotvrdily.

Podle britských vědců tak výrazně ovlivňuje fyzickou i kognitivní výkonnost především kofein ve spojení s cukrem či sladidly. Což potvrzuje i ten fakt, že energetické nápoje mají až 14krát více kofeinu, než ostatní nealkoholické nápoje. Stejně dobrý účinek jako energetický nápoj tak může mít oslazený šálek silné černé kávy z čerstvě upražených a umletých zrn.

Lékaři navíc upozorňují, že energetické nápoje nejsou vůbec vhodné pro děti. Jednak děti obvykle nedokážou dostatečně spálit přijímané kalorie v nápoji a tloustnou, zároveň vysoký obsah stimulantu - kofeinu mohou způsobovat záchvaty, srdeční problémy a poruchy chování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám