Hlavní obsah

Dva tisíce nemocných u nás každý rok čekají na transplantaci orgánů

Novinky, das

Transplantace orgánů je pro dva tisíce lidí z České republiky jedinou nadějí na záchranu či výrazné zkvalitnění života. Nejčastěji se jedná o transplantaci ledvin a jater, dále pak o transplantaci srdce, slinivky břišní, plic nebo tenkého střeva. Velkou část naděje dávají těmto lidem především zemřelí dárci. Těch bývá například v IKEM ročně okolo dvou set. Každý z nich může pomoci až devíti dalším nemocným.

Foto: Profimedia.cz

Aktuálně čeká na transplantaci ledviny 804 nemocných.

Článek

Smrt mozku je nejčastější diagnózou, kvůli které se jedinec může stát potenciálním dárcem orgánů. Neděje se tak ale vždy, důvodů je několik – většinou jsou medicínské, ale časté jsou i důvody lidské. Jedná se o velmi těžkou záležitost jak pro nejbližší, tak pro samotné lékaře. Jak vyplynulo z posledního průzkumu Institutu klinické a experimentální medicíny, komunikace s rodinou při oznamování zařazení do dárcovského programu je pro lékaře velmi psychicky zatěžující.

„Lékaři z dárcovských nemocnic plní velmi těžkou úlohu v celé problematice dárcovství orgánů. Musejí být ve velmi psychicky náročných situacích empatičtí, citliví, ale zároveň pragmatičtí a racionální. A to je velmi nesnadná úloha,“ upozorňuje docentka Eva Pokorná, vedoucí Oddělení odběru orgánů a transplantačních databází IKEM.

Tým z transplantcentra se proto snaží být lékařům nápomocen i při nesnadné komunikaci s pozůstalými. „Jelikož informace doposud nebyly úplně srozumitelné, vznikla jedinečná brožura Dar života, která podrobně popisuje nejen odběr orgánů, ale také cestu orgánu od příjemce až po dárce. Reflektuje také důležité informace, na které se například pozůstalý ostýchá zeptat, nebo nastiňuje otázku legislativního ukotvení dárcovství orgánů,“ dodává Pokorná.

Brožura pozůstalým nabízí také druhý pohled – autentické výpovědi transplantovaných a zachráněných pacientů, kterých každoročně přibývá. Jen v loňském roce bylo v IKEM transplantováno 497 orgánů. Dohromady se tak podařilo zachránit život, anebo ho výrazně zkvalitnit, 458 pacientům.

„Jeden dárce orgánů může pomoci až devíti nemocným pacientům. V České republice se stejně jako ve světě nejčastěji transplantují ledviny, dále pak játra, srdce, slinivka, plíce, tenké střevo a v rámci klinické studie i děloha. Chirurgové vloni v institutu transplantovali celkem 252 ledvin, z čehož se ve 207 případech jednalo o ledvinu od zemřelého dárce,“ upozorňuje přednosta Transplantcentra IKEM profesor Ondřej Viklický.

Čekací listina

Pacienti s postiženými orgány jsou vedeni v čekací listině, dokud se nenajde vhodný dárce, který odpovídá nejen medicínským kritériím, jakými jsou krevní skupina, laboratorní výsledky, ale také naléhavosti transplantace i váhovému a velikostnímu poměru mezi dárcem a příjemcem.

„Čekací doba výrazně závisí na tom, zda se najde dárce, či nikoli. Aktuálně je v Česku na čekací listě 1174 pacientů, z nichž nejvíce, 804, čeká na novou ledvinu. Všechny naše transplantační úspěchy jsou tedy přímo úměrně závislé na dárcovské aktivitě. Chtěl bych proto velmi poděkovat našim spádovým dárcovským nemocnicím, se kterými je výborná spolupráce a díky jejichž odborníkům a profesionálnímu přístupu můžeme denně rozdávat dary života,“ uzavírá ředitel IKEM Aleš Herman.

Reklama

Výběr článků

Načítám