Hlavní obsah

Duševně nemocných lidí v Česku přibývá

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí v psychiatrických ordinacích se od roku 2000 zvýšil o více než třetinu. Loni vyhledalo péči psychiatrů nově téměř 470 000 pacientů. V šestnácti psychiatrických léčebnách se pak léčilo 38,5 tisíce nemocných. Dalších 17,5 tisíce bylo hospitalizováno na psychiatrických odděleních nemocnic.

Foto: Profimedia.cz

Duševních nemocí se v u nás objevuje čím dál víc.

Článek

Nejčastějším důvodem k návštěvě psychiatra jsou u žen deprese, neurózy a úzkosti, u mužů závislost na alkoholu, drogy, ale i stres.

„Na léčbu psychicky nemocných lidí by v budoucnu mělo jít víc peněz,“ řekla ve čtvrtek novinářům Stanislava Pánková, ředitelka odboru zdravotních služeb ministerstva zdravotnictví. V podstatě tak reagovala na opakované výzvy psychiatrů, že peněz na léčbu psychicky nemocných je trvale katastrofálně málo a méně než my v Evropě dávají už jen Slováci.

"Je to důsledek nekoncepčního jednání předchozích vlád a nerovné distribuce peněz,“ řekla Pánková. Podle ní by ale podpora neměla směřovat pouze do léčeben, ale i do jiných forem, například ambulantních psychiatrických služeb, denních stacionářů, center pro akutní a krizovou intervenci a dalších.

Kongres skončil

V Praze včera také skončil velký psychiatrický kongres, kterého se zúčastnilo více než 6000 odborníků z 35 zemí světa. Praha se tak stala první hostitelskou zemí významné psychiatrické události z celé postkomunistické Evropy. Kongres se ale nevyhnul ani konfliktům, protože proti němu vystoupilo přibližně 500 lidí, převážně ze zahraničí.

Poukazovali většinou na to, že se často zneužívá psychiatrie k nedobrovolné hospitalizaci pacienta. I o tom se na kongresu hovořilo.

Profesor Jiří Raboch, přednosta psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, tvrdí, že psychiatrie je v České republice vnímána jako obor, který se rozvíjí a pomáhá lidem. Podle něj spolupráce pacientů a lékařů může vést k pozitivním změnám v přístupu k léčbě duševních nemocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám