Hlavní obsah

Dobré AVS přístroje uklidňují i stimulují

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nápadem vyzkoušet AVS přístroj přišel šéftrenér biatlonistů Pavel Levora, kterému zlepšil jak usínání, tak spánek. Probouzel se odpočatější a svěžejší.

Článek

Přístroj na AVS (audiovizuální stimulaci) připomíná klasický walkman. Vedle sluchátek má však i jakési brýle. Ty si člověk nasadí na oči. Bliká v nich speciální světlo. Ve sluchátkách zní rytmizované zvuky, tlukot srdce a další zvukové efekty. Včetně hudby, kterou si pod ně může majitel přimixovat.

Světlo a zvuky se snaží naladit mozek na určitou frekvenci, která odpovídá konkrétnímu psychickému stavu. Smyslem je stimulovat psychické schopnosti nebo se zbavit určitých emocionálních potíží, případně je zmírnit.

Trénink vyžaduje trpělivost. A taky chuť udělat něco pro sebe. Nespokojit se při zdravotních potížích jen s pasívním polykáním prášků. Lidé si ještě málo zvykli na myšlenku, že ve svém životě mohou změnit víc, než dokáže jakýkoli lékař.

U AVS přístrojů, jejichž ceny se pohybují od 15 do 25 000 Kč, je velice důležité odlišit kvalitní od těch, které mívají nedostatečné a někdy i negativní vedlejší efekty. Užitečné je zajímat se, jestli s konkrétním typem, který si chcete pořídit, dělali vědci klinické výzkumy. A jestli s ním dosáhli slibovaných efektů a v jak vysokém procentu.

Je pravda, že reakce na AVS přístroj bývají individuální. A lidé se při zacházení s ním často dopouštějí chyb. Například ze začátku nedokážou nastavit správnou intenzitu světla a zvuků a tak dále. Proto je důležité, aby měli šanci prakticky si přístroj vyzkoušet, a třeba i několikrát za sebou nebo na delší dobu, a pak své pocity a reakce konzultovat s odborníkem.

Nejlepší výsledky mívají ti trpěliví

Psychiatr MUDr. Jan Cimický se na AVS díval trochu nedůvěřivě. Dokud si jedna ze sester v ordinaci přístroj nevyzkoušela. Použila ho místo prášku na problémy s trojklaným nervem. Po 22minutovém programu bolest zmizela. Tak rychlá reakce nebývá úplně standardní, ale přístroje AVS doktora Cimického zaujaly. A využívá je ve své ordinaci.

"Větší efekty přináší přístroj lidem cílevědomým a trpělivým než těm impulzívním, kteří chtějí všechno hned," říká.

"Reakce na něj jsou individuální. Ideální je, když si ho v klidu několikrát vyzkoušejí a časem si psychické naladění pomocí přístroje napodmiňují. Pak stačí, aby uviděli a uslyšeli prvních pár záblesků i zvuků, a během velice krátké chvíle se jejich mozek ocitne v té správné frekvenci. Tedy i v tom správném psychickém stavu."

Na co pomáhá

Právnička si pořídila AVS na migrény a bolesti hlavy. Přiznala, že při jejím hektickém způsobu života byl pro ni největší problém udělat si na programy přístroje čas. Nemůže sice tvrdit, že by se svých problémů zbavila a její stav se jako zázrakem změnil. Ale určitě se zlepšil. Všimla si i toho, že ji AVS přístroj trochu zpomalil. Naučil ji častěji nic nedělat, relaxovat a nemít z toho výčitky nebo špatný pocit.

"Zpočátku to byl pro tělo šok, teď jsou mé pocity velmi příjemné," říká. "Migrény sice nezmizely, ale nejsou tak časté, bolesti hlavy mívám jen zřídka."

Řada dalších lidí, s kterými jsem mluvil, si pochvalovala, že jim AVS pomohla v tom, aby se cítili klidnější, uvolněnější a vyrovnanější. Ubylo zlostných reakcí, přibylo nadhledu a tak dál.

Přístroje lze vyzkoušet na široké spektrum problémů. Na zmírnění stresu a z něho plynoucí únavy, na potíže se spánkem, na lepší soustředění, paměť a schopnost učit se, na zmírnění trémy, úzkostí nebo depresí apod.

Je nutné ho vyzkoušet

Kde a za jakých podmínek si můžete konkrétní AVS přístroj vyzkoušet, na to je třeba se ptát prodejců. Nabízejí ho např. obchody s relaxačními pomůckami. V Praze ho vedle ordinace MUDr. Cimického můžete otestovat například v relaxačním a rekondičním studiu Isabelle v Praze, kde jsou zkoušky i konzultace s odborníkem zdarma, přístroj si tu můžete na kratší dobu také vypůjčit.

Prodej přes internet je nepraktický, právě proto, že zákazník obvykle nemá možnost si ho vyzkoušet.

Používat AVS přístroj by neměli:
epileptici, bez ohledu na to, že pro ně představuje minimální riziko epileptického záchvatu, to se rovná zhruba riziku televizní obrazovky,
lidé po operaci mozku nebo po těžším úrazu hlavy,
pacienti s psychózami,
lidé závislí na drogách nebo alkoholu.

Je to jedno ze sportovních tajemství. Spoustu lidí překvapilo, když biatlonista Roman Dostál vyhrál na letošním mistrovství světa závod na 20 km. Odborníky to překvapilo méně. Věděli, jak zapracoval na psychice. Jednou z věcí, která mu ji pomohla zlepšit, byl kvalitní AVS přístroj, nebo jak se někdy nesprávně říká - psychowalkman.

Reklama

Související články

Psychowalkman je dobré nejprve vyzkoušet

Přístroje AVS, kterým se nesprávně říká psychowalkmany, spousta lidí považuje za podfuk a řada lidí naopak za téměř lék. Přitom nejsou ani jedním, ani druhým....

Výběr článků

Načítám