Hlavní obsah

Dobrá nálada podporuje zdravý životní styl

Novinky, ema

Naše stravovací návyky se často mění podle aktuální nálady. Výzkumy ukázaly, že když jsme šťastní a spokojení, máme tendence jíst zdravěji a pravidelněji. Jenomže ve chvílích, kdy se nám nedaří, sníme téměř cokoliv, na co zrovna narazíme.

Foto: Profimedia.cz

Někteří lidé mají tendence řešit špatnou náladu nezdravým jídlem.

Článek

Když je nálada takzvaně na bodu mrazu, něco nás rozčílí či stresuje, hledáme v jídle krátkodobé potěšení, které nám poskytují většinou nezdravé, slané, sladké nebo smažené potraviny.

Je daleko pravděpodobnější, že budete jíst nezdravě, pokud vás něco trápí, vzkazují odborníci. Ale pokud se vám daří, je velmi pravděpodobné, že si na jídlo uděláte čas a vychutnáte si ho. A to zejména proto, že přemýšlíte o tom, co jíte. A to je většinou záruka úspěchu.

Podle amerického výzkumu nás dokáže pozitivní stav mysli donutit k tomu, abychom přemýšleli o své budoucnosti a především dokázali zhodnotit dlouhodobé přínosy konzumace zdravého a výživného jídla. Studie provedená univerzitou v Delaware, v čele s profesorkou Meryl Gardnerovou došla k závěru, že z hlediska času pomáhá lidem dobrá nálada k lepšímu rozhodování ve stravování. Její tým zjistil, že si spokojení lidé vybírají spíše zdravá jídla, zatímco méně spokojení jedinci nepohrdnou jakýmkoliv pokrmem.

Spokojení lidé přemýšlejí o svém zdraví i o budoucnosti

Gardnerová k výsledkům výzkumu uvádí, že lidé v nepohodě mají tendence jíst to, co je pro ně blízko jak fyzicky, tak i časově. Také radí, že v takovém případě by se měl člověk také zaměřovat na to, jak si náladu zlepšit například společným obědem s přáteli nebo posloucháním příjemné hudby.

Uchylovat se bezmyšlenkovitě k jídlu, které pro nás nemá téměř žádný přínos, je zbytečné. O to, co jíme, bychom se měli zajímat. „Máme tendence přemýšlet o tom, jak věci udělat a ne proč bychom je měli dělat,“ dodává profesorka.

Vědci také zjistili, že spokojení jedinci se více zajímají o nutriční hodnoty svých pokrmů a také dále přemýšlejí o tom, jak zůstat zdravý i v pozdějším věku. „To naznačuje, že spokojený život jde ruku v ruce s přemítáním o budoucnosti,“ dodává Garnerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám