Hlavní obsah

Díky unikátní operaci lze odstranit erektilní dysfunkci, pomůže penilní implantát

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poruchy erekce trápí každého druhého muže v Česku. Významně narušují jejich intimní život i sebevědomí. Někdy za těmito problémy může stát i závažné onemocnění, od cukrovky po onkologické onemocnění. Čeští lékaři přitom dnes dokážou pomoci i těmto mužům. Jako jediní v rámci střední Evropy provádějí operaci pomocí tzv. penilního implantátu.

Foto: Profimedia.cz

Poruchy erekce trápí každého druhého muže v Česku.

Článek

Ještě před dvaceti lety byla porucha erekce považována výhradně za psychogenní problém. Díky pokroku současné medicíny je již jasné, že až z 80 procent je porucha erekce způsobena tzv. organickými příčinami - tedy postižením cév a nervů, jejichž správná činnost je nezbytnou podmínkou pro dosažení erekce.

Nejčastější příčinou poruchy průtoku krve penisem jsou důsledky aterosklerotických změn - ty jsou způsobeny mnoha různými faktory, zejména kombinací nevhodného stravování, kouření a nedostatku pohybu.

K dalším častým příčinám patří cukrovka, onemocnění prostaty, onemocnění štítné žlázy či nervového ústrojí, popř. i vedlejší účinky některých léků, například na vysoký krevní tlak, depresi, žaludeční vředy a další.

Lékaři dnes dokážou i tyto problémy poměrně dobře léčit pomocí různých farmak, zvlášť pokud muži přijdou k lékaři včas. Ne vždy jsou ale dané léky dostačující - právě proto vědci stále hledají nová řešení, jak pomoci naprosto všem mužům s těmito problémy.

Když klasická léčba nezabírá

Jedním z nově objevených řešení je tzv. penilní implantát. Operativní zákrok, při kterém se tento implantát využívá, u nás provádějí zatím jako jediní v celé střední Evropě lékaři z pražské kliniky Iscare. U pacientů, kteří zákrok doposud podstoupili, došlo ke zlepšení sexuálního, ale i celkově osobního života. Ačkoliv se jedná o poměrně složitý zákrok, je regenerace a schopnost běžného provozu u člověka po proceduře vcelku rychlá.

„Všichni pacienti mají dva týdny po operaci jen minimální omezení, po šesti týdnech jsou schopni plného nasazení, včetně sportu a sexu. Ovládání implantátu je pro klienty velmi snadné, jsou schopni implantát používat po jedné schůzce s nácvikem,“ upozorňuje MUDr. Lukáš Bittner, lékař klinického centra Iscare.

Implantáty se vyrábějí ve dvou základních typech. Nenafukovací (polotuhé) mají velmi jednoduché použití – pouhým ohybem penisu se nastaví poloha vhodná pro uskutečnění pohlavního styku. Implantace polotuhé protézy představuje jednodušší zákrok vhodný pro závažně nemocné pacienty, pro které by byl delší výkon neúměrnou zátěží.

Foto: Iscare

Penilní implantát

„Nafukovací implantáty jsou jednoduše ovladatelné malou pumpičkou umístěnou v šourku – muž pouhými několika zmáčknutími naplní cylindry implantátu tekutinou, která je v rezervoáru umístěném v oblasti malé pánve, a tím dojde k erekci. Po pohlavním styku se implantát vyprázdní uvolněním ventilu pumpičky. Při použití tohoto implantátu dosahuje penis velmi dobré tvrdosti v erekci a přirozeného vzhledu v ochablém stavu. Rozdíl od ´zdravého´ penisu není schopna poznat ani většina partnerek,” dodává urolog MUDr. Libor Zámečník, Ph.D.

Zákrok s nafukovacím implantátem vyjde zhruba na 275 000 Kč a zatím není hrazen z veřejného pojištění. Stejně tak zákrok s nenafukovacím implantátem, jehož cena je 99 000 Kč.

Nově mají lékaři i řešení pro muže, kteří mají kvůli závažné poruše zkrácený penis. Nově jim lze implantovat tzv. zvětšovací protézy, které při používání zvětší svou délku a šířku o 20 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám