Hlavní obsah

Devatenáct let se léčí s cukrovkou, k tomu ho trápí spousta přidružených nemocí

Novinky, das

Pan Vladimír Horák byl vždy velmi aktivní člověk. Jako voják z povolání miloval pohyb, túry po horách a práci na zahrádce. Před více než 20 lety se u něj objevily první zdravotní potíže. Nejprve mu lékaři zjistili vysokou hladinu cholesterolu v krvi, posléze prodělal akutní infarkt myokardu, k čemuž se časem přidala i obezita. Pak ale z ničeho nic začal hubnout a stále častěji se u něj objevovaly pocity žízně. V roce 2000 mu byla v rámci preventivního vyšetření diagnostikována cukrovka druhého typu.

Foto: Profimedia.cz

Na cukrovku upozorní vysoká hladina glykemie.

Článek

Hned od začátku léčby cukrovky byl pan Vladimír závislý na léčbě inzulinem, jelikož jeho slinivka břišní žádný inzulin neprodukovala. Díky léčbě se jeho zdravotní stav nejprve výrazně zlepšil, ale vzhledem k jeho špatnému životnímu stylu (sedavé zaměstnání, málo pohybu, nedodržování intervalů v jídle) docházelo postupně k nedostatečné kompenzaci tvorby inzulinu a jeho glykémie (hladina cukru v krvi) byla stále vysoká, což se velmi významně podepsalo na poškození dalších orgánů a celkovém zhoršení jeho zdraví.

Kromě obezity se tak u něj objevily opět problémy s cholesterolem, oběhové problémy dolních končetin a neuropatie. Aby toho nebylo málo, přidalo se i 4. stadium chronického onemocnění ledvin, plicní edém a srdeční selhání.

Foto: archív Vladimíra Horáka

Vladimír Horák se léčí s cukrovkou již 19 let.

Nová léčba cukrovky 

V loňském roce byla panu Vladimírovi změněna inzulinová léčba na aktuální Fiasp (zcela nový inzulin podávaný v čase jídla s rychle působícím účinkem na snížení hladiny cukru v krvi).

Díky této moderní léčbě i u něj došlo k rapidnímu zlepšení kompenzace cukrovky a pan Vladimír se začal cítit mnohem lépe.

Přesto u něj zůstává celá řada omezení. Fyzické aktivity, jako práce na zahrádce, rytí záhonů, dobrovolnická práce, včetně oblíbené turistiky, jsou pro něj příliš namáhavé. Navíc ani nemůže cestovat letadlem, což ho asi mrzí ze všeho nejvíc, protože část jeho rodiny žije v zahraničí.

Snaží se tak alespoň pomáhat ostatním lidem s cukrovkou a také s osvětou. Sám je totiž příkladem, že pokud člověk s cukrovkou nehledí na zdravý životní styl, jeho zdravotní stav se může rapidně zhoršit.

Se stabilizací onemocnění mu dnes sice pomáhá moderní léčba, která dokáže zastavit i další poškozování orgánů, ale zcela vyléčit jej nedokáže. Moderní léky tzv. glifloziny dovedou účinně snížit glykemii, pomáhají snížit hmotnost i krevní tlak a jejich další výhodou je, že dokážou zastavit i úbytek funkce ledvin.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete porazit cukrovku druhého typu? Zhubněte

Cukrovka druhého typu, která postihuje častěji starší osoby a lidi s nadváhou či obezitou, je léčitelná. Místo léků přitom nejlépe funguje dieta. Alespoň to...

Výběr článků

Načítám