Hlavní obsah

Prediabetes je závažným varováním, že může přijít cukrovka

Novinky, das

O cukrovce hovoříme v okamžiku, kdy glykémie neboli hladina krevního cukru přesáhne hodnotu 7 mmol/litr krve. Onemocnění ale předchází tzv. prediabetes, tedy stav, který se v mnohém cukrovce podobá, ale zatím tímto onemocněním není, přesto se ho nevyplácí podceňovat. Lékaři předpokládají, že prediabetes má asi 5 procent populace, přičemž mnozí o něm vůbec nevědí.

Foto: Profimedia.cz

Prediabetes nejčastěji odhalí preventivní prohlídky.

Článek

Inzulín je hormon, který pomáhá buňkám přeměňovat glukózu na energii. Když buňky nepoužívají inzulín správně, může se hladina cukru v krvi zvýšit. Že se tak děje, jedinec obvykle vůbec netuší. Zvýšenou hladinu glykémie objeví nejčastěji preventivní prohlídka u praktického lékaře nebo kontrolní vyšetření u internisty, kardiologa či jiného specialisty.

Selhání řízení hladiny krevního cukru se rozvíjí ve dvou formách

U některých osob zůstává hladina cukru nalačno normální a jen po jídle neadekvátně a dlouho stoupá.

„Vysoká hladina cukru u nich vzniká ze dvou příčin. Jednak neumějí cukr zpracovat a zároveň neumějí potlačit vnitřní tvorbu cukru po jídle, jak to umí zdravý organismus,” vysvětluje profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Druhou možností je, že začne stoupat cukr i nalačno, tomu se říká zvýšená glykemie nalačno. Tento vztah vzniká zvýšenou tvorbou cukru v organismu trvale i v noci. U některých osob se vyvíjejí obě poruchy najednou.

Prediabetes se může vyskytnout ve všech věkových skupinách. „V předškolním a mladším školním věku se objevuje vzácně, většinou ve spojení s extrémní obezitou nebo jiným onemocněním. Naopak ve vyšších věkových skupinách může mít prediabetes i člověk s pouhou nadváhou,“ upozorňuje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.

„Prototypem prediabetika je osoba pocházející z rodiny, ve které příbuzní trpí cukrovkou, překročila padesátku, je při těle, pracuje v kanceláři a velkou část dne sedí. Ráno odbývá snídani a nejvíce jí večer,“ dodává.

Otestujte si svá rizika. Již pět odpovědí „Ano” znamená, že jste ohroženi prediabetem.
Máte nadváhu?
Trápí vás vyšší tlak?
Kouříte?
Pijete alkohol?
Máte vysokou hladinu cholesterolu?
Má někdo v rodině diabetes?
Jste po nějaké operaci?
Prodělali jste srdeční nebo mozkovou příhodu?
Žijete příliš rychle?
Zažíváte každodenní stres?
Chybí vám aktivní pohyb?
Býváte často unaveni?

Příznaky v řeči těla

Varovné signály cukrovky bývají nenápadné: chuť na něco dobrého a ospalost po jídle, nevysvětlitelná únava, letargie, rozmazané vidění, velká žízeň, časté močení, neobvyklý zápach moči, pocit ztuhlosti svalů a kloubů.

Známkou inzulínové rezistence a prediabetu může být i tmavší kůže na zadní straně krku, v podpaží, na loktech a kolenou nebo kolem kloubů (symptom acanthosis nigricans).

Podle údajů National Diabetes Information Clearinghouse mají k diabetu nakročeno lidé s postavou typu „jablko“, protože u něj se ukládá tuk na břiše, podbřišku a na spodní části zad a převažuje takzvaný viscerální tuk, obalující vnitřní orgány.

Prediabetes můžete včas odvrátit

„Aktivní zapojení pacienta je cestou nejen k porozumění vlastní nemoci, ale také ke změně životního stylu. Správné stravování a dostatek pohybu mohou mít velký vliv na to, jak se bude celkově cítit a co všechno bude moci dělat,“ říká odbornice z DIAvize.

Pozitivní změny životního stylu začínají nastavením vyváženého jídelníčku a trvalou redukcí váhy. Lékařské studie ukazují, že ztráta pouhých 5 až 7 % tělesné hmotnosti, zdravější strava a pravidelné cvičení mohou nástup diabetu 2. typu oddálit, a dokonce mu zabránit.

Rizika se nevyplácí podceňovat

Prediabetes je stav, kdy vznikají častěji srdeční infarkty a mozkové příhody, tedy stav, který poškozuje cévní stěnu.

„Současně víme, že nádory, které jsou častější u diabetiků, například nádory trávicího traktu, urologické a gynekologické, jsou již častější i při tomto mírném zvýšení glykemie,“ informoval profesor Svačina.

Prediabetes trvá obvykle několik let, než se vyvine v opravdovou cukrovku, a je tedy čas pro léčbu a čas pro návrat glykemie k normálním hodnotám.

Typy cukrovky
Prediabetes = organismus se nedokáže vypořádat s cukrem z potravy. Začíná laboratorní abnormalitou hladiny cukru. Pokud se včas nezjistí, může do deseti let přerůst v diabetes 2. typu. Podle statistik má prediabetes přibližně pět procent Čechů.
Diabetes 1. typu = absence inzulínu v těle. Příčinou je vrozená odchylka obranyschopnosti organismu, stimulovaná infekcemi, výživou, stresem. Podle Diabetické asociace má tuto formu 7 % diabetiků v České republice.
Diabetes 2. typu („stařecká cukrovka“) = rezistence k účinkům inzulínu. Nemoc je spojena s řadou metabolických odchylek např. vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Postihuje častěji starší osoby a osoby s nadváhou či obezitou. Podle Diabetické asociace tvoří diabetici 2. typu 92 % nemocných cukrovkou.
Těhotenská cukrovka = zvýšení hladiny cukru vlivem placentárních hormonů. Podle Diabetické asociace postihuje až tři procenta těhotných žen mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Ve většině případů ukončením těhotenství odezní, ale u 40 % je riziko vzniku diabetu 2. typu.
Sekundární diabetes = snížená produkce inzulínu. Příčinou jsou jiné choroby, nejčastěji onemocnění slinivky břišní nebo žláz s vnitřní sekrecí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám