Hlavní obsah

Příznaky, které mohou poukazovat na výskyt cukrovky

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukrovka je závažné onemocnění, které ohrožuje stále více lidí. Za jejím výskytem stojí jednak genetika, ve větší míře pak také špatný životní styl - především nevhodné stravování a nedostatek pohybu, což má za následek nevyváženou hladinu cukru v krvi. Příznaky cukrovky nemusejí být na první pohled jasně znatelné. Je tak třeba věnovat pozornost i menším změnám, které mohou na její výskyt upozornit.

Foto: Profimedia.cz

Máte stále žízeň, nebo vás přepadá neutuchající pocit hladu? Pak zpozorněte, může jít o projevy cukrovky.

Článek

Žízeň

Prvním závažnějším projevem je neobvyklá a nadměrná žízeň. Dostatečný pitný režim je za jiných okolností v pořádku, pokud si ale všimnete, že můžete pít téměř neustále, je nejspíš něco špatně. V takovém případě je lepší co nejdříve navštívit lékaře, uvádí server Healthy, sporty and beautiful.

Časté močení 

Je samozřejmé, že když budete více pít, budete i častěji chodit močit. Pokud je příčinou cukrovka, může vysoká hladina cukru v krvi zvyšovat i celkové množství moči. I při močení je tak vhodné sledovat jakékoli změny.

Únava 

Cítíte se unavení, i když za sebou nemáte nijak namáhavou práci? Samozřejmě nemusí jít o nic závažného, na druhé straně může jít ale i o náznak zdravotních potíží, především pokud se takto cítíte stále častěji. Viníkem může být nadměrné množství glukózy, která zpomaluje krevní oběh, buňky v těle tak nedostávají potřebné množství živin a kyslíku.

Svědění

Neléčená cukrovka se může projevovat i svěděním či pálením v oblasti genitálií, přebytečný cukr v těle totiž zvyšuje riziko kvasinkových infekcí. Jakkoli jsou podobné infekce poměrně běžné a většinou neškodné, měly by i tak být vždy co nejdříve vyléčeny. V kombinaci s cukrovkou totiž mohou vést k mnohem závažnějším potížím.

Zhoršení zraku 

Špatná kontrola glukózy při cukrovce může vést jak k nízké, tak naopak i vysoké hladině cukru v krvi. Obojí pak může mít negativní vliv na zrak. V případě vysoké hladiny cukru dochází ke zvětšení oční čočky, což má za následek zhoršenou kvalitu vidění, nízká hladina cukru se pak může projevovat rozmazaným nebo dvojitým viděním. Podobně varovným signálem výskytu cukrovky může být i tzv. syndrom suchého oka. Při jakémkoli problému se zrakem tak co nejdříve navštivte odborníka.

Pomalejší hojení

Všimli jste si, že se vám pomaleji hojí i menší řezné rány? Pak může být viníkem právě cukrovka, která tento proces zpomaluje. Navíc kvůli ní hrozí i vyšší riziko infekce v jakékoli ráně v důsledku oslabeného imunitního systému.

Hlad

Přepadá vás neustále pocit hladu? Důvodů k tomu může být mnoho, včetně cukrovky. Tento projev by neměl být rozhodně nikdy přehlížen, může totiž vyústit v mnohem vážnější zdravotní komplikace.

Hubnutí

Stejně jako přibírání na váze v důsledku stálého přísunu jídla kvůli hladu, může být projevem cukrovky i opak, tedy nadměrné hubnutí. Ne každá ztráta váhy tak může být přínosná.

Problémy s pletí 

V souvislosti s cukrovkou se mohou začít objevovat i potíže s pletí, a rozhodně nejde jen o akné v obličeji. Jak se tělo brání a bojuje proti cukrovce, mohou se začít objevovat tmavé skvrny, vyrážky nebo zvýšená svědivost kdekoli po těle.

Zhoršená citlivost 

Vysoká hladina krevního cukru může způsobovat i závažnější potíže, například poškození nervů, zhoršenou citlivost v určitých částech těla, brnění, bolesti či otoky na rukou či nohou.

Zhoršení sluchu

Projevem zmíněného nervového poškození v důsledku cukrovky může být kromě jiného i zhoršení či ztráta sluchu. Ta je u lidí s cukrovkou dvakrát častějších než u ostatních.

Krvácení dásní

Vysoká hladina cukru v krvi vede také k nárůstu počtu bakterií v těle, například v ústech. Lze pozorovat zarudlé dásně, které mohou při čištění začít krvácet. Pokud k takovému stavu dojde, navštivte ihned lékaře.

Nadměrné pocení 

Projevy pocení jsou u každého člověka jiné, nelze je tedy souhrnně porovnávat. Pokud se ale začnete potit více, než je obvyklé, a to například i ve spánku či při jídle, může jít o projev ve spojitosti s cukrovkou.

Sucho v ústech

Při cukrovce mohou vaše ústa trpět nejen v souvislosti s krvácením dásní. Dalším z projevů může být i tzv. neustálé sucho v ústech. Příčinou v takovém případě bývá opět vysoká hladina krevního cukru.

Co je cukrovka

Cukrovka (diabetes) vzniká, když slinivka břišní (pankreas) tvoří málo inzulínu nebo netvoří žádný inzulín nebo produkuje inzulín, vůči němuž je tělo odolné, takže na něj nereaguje.

Inzulín je hormon, který pomáhá tkáním využít glukózu (cukr), zdroj energie pro tělo. Bez dodání inzulínu není diabetik schopen udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze.

Špatná kontrola glukózy v krvi může vést k tzv. hypoglykémii, tedy nízké hladině cukru v krvi. Je to stav, který, pokud je špatně zvládnutý, může vést ke kómatu nebo úmrtí.

Špatná kontrola glukózy v krvi ale může vést i k hyperglykémii, tedy stavu, kdy je hladina krevního cukru vyšší, než je normální. Tento stav může přispět ke komplikacím včetně slepoty, selhání ledvin a amputaci končetin.

Cukrovka je také hlavním faktorem onemocnění srdce a cév a příčinou impotence mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Šance na vyléčení cukrovky se blíží

Medicína cukrovku dosud vyléčit neumí, jen ji dokáže držet na uzdě, aby nepůsobila organismu škody. Platí to o obou hlavních typech této nemoci: o tzv....

Chcete porazit cukrovku druhého typu? Zhubněte

Cukrovka druhého typu, která postihuje častěji starší osoby a lidi s nadváhou či obezitou, je léčitelná. Místo léků přitom nejlépe funguje dieta. Alespoň to...

Výběr článků

Načítám