Hlavní obsah

Děti dostanou zubní průkaz

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Všechny děti, které se od února narodí, dostanou už v porodnici zubní průkaz dítěte. Ten bude součástí zdravotního a očkovacího průkazu. Právu to řekl v pondělí Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory.

Foto: Petr Mráček

Ludvík Berousek

Článek

"S dítětem by se mělo chodit k zubnímu lékaři pravidelně každého půl roku od jednoho roku věku, kdy se klubou první zuby. Prohlídka je bezplatná a může odhalit už v zárodku některé nesrovnalosti v ústní dutině," řekl Pekárek.

Stomatologická komora proto vymyslela tzv. zubní průkaz dítěte, do kterého lékař bude zaznamenávat, zda je vývoj chrupu přiměřený, zda se vyskytuje zubní kaz a zda dítě užívá fluoridových preparátů, tedy zubních past a tablet.

Stále vysoká kazivost

Pekárek připomněl, že rodiče mají povinnost dbát na zdravý chrup dítěte. Ten v České republice je sice už lepší, než tomu bylo dřív, ale stále jeho kazivost je vysoká.

"Do pěti let věku dítěte je jen 40 procent dětí bez kazu a 60 procent má kaz. Je to o něco lepší než dřív, kdy kaz v tomto věku mělo až 70 procent dětí," uvedl docent Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Považujete zavedení zubních průkazů za správné?

Podle docentky Věry Hubkové, proděkanky pro stomatologii Lékařské fakulty v Hradci Králové je smyslem preventivních prohlídek nejen prohlédnout dítěti ústa, ale i naučit maminky, zejména malých dětí, jak o chrup svých ratolestí pečovat. "Bude-li dítě pravidelně chodit do ordinací již odmalička, nebude mít strach ze zubaře a jeho chrup bude zdravý," podotkla Hubková.

Zubní průkaz kompletně zaplatila stomatologická komora a dala za něj 140 000 korun. V budoucnu, jak doufá Pekárek, na něj přispějí zdravotní pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví.

Anketa

Považujete zavedení zubních průkazů za správné?
Ano
90,8 %
Ne
9,2 %
Celkem hlasovalo 392 čtenářů.

Reklama

Související články

Zubních lékařů v ČR stále ubývá

V České republice ubývá zubních lékařů a jejich věkové složení je velmi nepříznivé. V budoucnu a v některých případech už v současnosti to může vážně ohrozit...

Výběr článků

Načítám