Hlavní obsah

Deset tlustých lží o hubnutí

Novinky, das

Všude kolem nás se denně objevuje nespočet zaručených rad, jak zhubnout, nicméně většinu z nich odborníci na hubnutí považují za nesmysly, které obvykle více ublíží, než pomohou. Připravili jsme proto s prof. MUDr. Karlem Martiníkem, DrSc., z Institutu zdraví v Hradci Králové (www.institutzdravi.cz), největší hubnoucí lži, kterým je lepší se vyhnout.

Mýty kolem diet vás brzdí v hubnutí! Podívejte se, jaké jsou nejčastější chyby.Video: Novinky

 
Článek

1. Budu-li striktně dodržovat dietu, která mi vyhovuje, zhubnu

Krátkodobě vám pomůže jakýkoli dietní režim. Avšak, neznáte-li svůj metabolický vzorec (tedy jak spalujete, zda patříte spíše k masožravcům či nikoli, apod.), spíše si uškodíte. A to nejen nyní, ale i do budoucna. Proto doporučujeme soustředit se spíše na celkovou úpravu životosprávy s dostatkem zeleniny, ovoce, netučného masa a ryb. Ta by měla být samozřejmě doplněna vhodným, nejlépe aerobním, pohybem.

2. Ze stravy vyloučím všechny tuky a budu jíst jen nízkokalorické potraviny

Ne všechny tuky jsou škodlivé. Například Omega3 mastné kyseliny jsou důležitou součástí prevence civilizačních chorob. Tuk, co ničí naše postavy a zabíjí, není z jídla. Vytváříme si jej sami nedostatkem pohybu, špatným životním stylem, ale bohužel na vině jsou i genetické dispozice. Nízkokalorická strava tedy není žádnou záchranou. Zmenší sice velikost tukových buněk, ovšem spolu s nimi odchází i svalovina. A to je špatně.

3. Snídat je možné vlastně cokoliv

První ranní jídlo má být sice vydatné, ale neznamená to, že si můžete dát tři koblihy a zapít je kakaem. Snídaně by měla být vyvážená a povzbuzující, nikoli moc tučná či sladká. Vhodný je například celozrnný chléb, trochu šunky nebo sýra, mléčný výrobek a kus ovoce.

4. Večer bychom už měli jíst jen ovoce a zeleninu

Záleží na vašem metabolickém vzorci. Tzv. býložravci se budou při tomto režimu cítit skvěle, masožravci však toto utrpení nevydrží. Správné je, že večer bychom si měli dát už jen jídla s nízkým glykemickým indexem.

5. Čím víc budu dřít v posilovně, tím rychleji zhubnu

Záleží na každém jednotlivci. Důležitý je aerobní charakter pohybu, nikoli to, že budete dřít. Někdo tedy rád tančí, druhý chodí na dlouhé procházky a další cvičí ve fitness centru. Vždy je ale důležité poradit se o vhodném pohybu s lékařem nebo alespoň instruktorem. Všeho moc škodí, pokud jste se dlouho nehýbali, je třeba začít opatrně a nejlépe pod odborným vedením. Vhodné je v této souvislosti například cvičení v trenažéru chůze pod tlakem (vacushape), který aktivuje metabolismus tuků.

Podívejte se, jak si vytvarovat ideální postavu do plavek i na těch nejproblematičtějších partiíchVideo: Novinky

6. Budu jíst pilulky na hubnutí a zhubnu

Žádné pilulky nezařídí to, abyste zhubli. Základem vždy zůstává racionální strava a pohyb. Pilulky vám pouze mohou pomoci udržet režim, který jste si zvolili. Vždy se o nich ale předem poraďte s lékařem. Pilulka od kamarádky není dobré řešení. Věřte, že doopravdy neexistuje žádná, která by sama zničila vaše tukové zásoby, zatímco sledujete oblíbený seriál u televize.

7. Večer po cvičení už nesmím nic jíst

Podle intenzity pohybových aktivit je třeba doplnit minerály a tekutiny. U některých lidí je rovněž třeba kompenzovat ztráty energie – opět záleží na individuálním energetickém vzorci.

8. Dietu musím držet tak dlouho, dokud se nedostanu na vysněnou váhu

Dieta je sama o sobě „cestou do pekla“. Mnohem prospěšnější je vyhnout se stresům, pestře se stravovat a najít vhodné cvičení aerobního a anaerobního (tj. krátkého a intenzivního) charakteru, jež podpoří i tok lymfy, což aktivuje i urychlí vstřebání nežádoucích tuků. Zároveň se organismus lépe zbavuje metabolických zplodin. Silné prokrvení pokožky a lepší zásobování svalů kyslíkem, vitamíny, minerálními látkami a enzymy působí pozitivně i proti celulitidě.

9. V těhotenství se jí za dva, proto je dobré zhubnout před ním

Miminku i mamince více prospívá zdravá a lehká strava. Velký nárůst váhy v těhotenství může způsobit různé komplikace a zdravotní problémy. Preventivní hubnutí před plánovaným těhotenstvím je však přesto nesmyslné. Namísto toho by ženy měly znormalizovat svůj metabolismus. Pak budou ony i jejich děti zdravé.

10. Kdo chce být štíhlý, jí jen potraviny s nízkým glykemickým indexem

V žádném případě to neplatí pro každého. Zatímco u někoho hraje glykemický index velkou roli, u jiného je zcela zanedbatelný. Opět záleží na metabolickém vzorci každého z vás.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám