Hlavní obsah

Cvičení potlačuje deprese i úzkosti

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRISTOL

Běh parkem, hodina jógy či plavání, to vše může být stejně účinné jako lahvička s antidepresivy či anxiolytiky. Lékaři to dobře vědí, přesto stále více lidí v západní kultuře sahá po lécích, namísto aby se více hýbali. Odborníci z University of Bristol prokázali, že pokud nejde o skutečnou chorobu nervové soustavy, je pohyb při potlačení deprese a úzkosti mnohem účinnější než medikamenty.

Článek

Britští vědci však také zdůraznili, že je skutečně potřeba vykonávat pravidelný pohyb ve smyslu cvičení či sportu. Fyzická námaha při práci totiž stejné účinky nemá.

Psychologové a psychiatři vědí již dlouhou dobu, že zvláště u mírných až středních depresí působí fyzická aktivita blahodárně a léčivě. Ale teď je jasné, že účinná není jakákoli aktivita, ale pouze cvičení či sport. Fyzická námaha při práci na potlačování úzkostí a depresí nemá valný vliv.

Při studiu skupiny mužů s depresemi a úzkostmi se na University of Bristol prokázalo, že nejsilnější účinky na psychiku má pravidelné a energické cvičení, při němž sledovaní jedinci spálili hodně energie.

"Aktivní životní styl s dostatkem pohybu a sportu vede nejen k dobré fyzické kondici, ale může také pomoci blahodárně působit na mentální zdraví," shrnuli ve svém závěru experti z Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Plavání jako lék na tělo i duši

Slavné herečce Sharon Stoneové (48) nemusí nikdo vykládat, že plavání je zdravé a zlepšuje postavu i náladu. Tahle vášnivá plavkyně to má dávno vyzkoušené.

Káva pomáhá proti bolesti svalů po cvičení

Vědecký výzkum potvrdil, že pití kávy před cvičením mírní bolest svalů, která vzniká po delší zátěži, pouhé dva šálky kávy denně ji zmenší na polovinu. Tento...

Jak jíst menší porce

Hodně lidí naletělo kdysi inzerátu, který sliboval zaručený recept na zhubnutí za sto korun. Když otevřeli obálku, bylo v dopise místo návodu jediné slovo:...

Výběr článků

Načítám