Hlavní obsah

Cukrovka může vést i k selhání ledvin

Novinky, zun

Diabetikům mohou kvůli jejich nemoci selhávat ledviny. Tato komplikace postihuje každého třetího člověka s cukrovkou 2. typu. Nedostatečné fungování ledvin s sebou přináší i další zdravotní problémy. Lékaři u pacientů s diabetem a ledvinovým postižením zaznamenávají až 90% zvýšené riziko srdečně-cévních příhod oproti diabetikům bez této komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Cukrovka s sebou přináší řadu zdravotních komplikací.

Článek

Diabetes (cukrovka) s sebou přináší celou řadu zdravotních komplikací. Jednou z nich, i když méně známou, je zhoršení či selhávání funkce ledvin. „První známkou nesprávného fungování ledvin u diabetiků je zvýšená hladina bílkoviny v moči, tzv. mikroalbuminurie,“ říká prof. MUDr. Ivan Rychlík, primář Dialyzačního střediska Fresenius Medical Care z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Toto vyšetření provádí preventivně jednou ročně diabetolog nebo praktický lékař. „Pokud se zvýšené ztráty bílkovin zachytí včas, je možné ještě prognózu u pacienta zvrátit, například důraznou změnou životního stylu a intenzivní léčbou krevního tlaku a cukrovky. Pokud ani tento postup nepomůže, přichází na řadu dialýza nebo transplantace ledvin,“ dodává profesor Rychlík.

Diabetici, kteří mají obtíže s ledvinami, se však nepotýkají pouze s tímto problémem. Jejich život častěji ohrožují také kardiovaskulární onemocnění. Riziko úměrně narůstá v souvislosti se zhoršující se funkcí ledvin.

Téměř 40 % pacientů s diabetem 2. typu trpí některým stupněm vleklého (chronického) onemocnění ledvin.

Mezi hlavní rizikové faktory selhávání funkce ledvin patří především genetická zátěž, věk, pohlaví, nedostatečně léčená cukrovka a vysoký krevní tlak. „Častější výskyt evidujeme u žen. To je zřejmě mimo jiné způsobeno i vyšším věkem, kterého se dožívají. Mají tudíž i větší šanci, že se dožijí komplikací cukrovky, včetně selhání ledvin a kardiovaskulárních nemocí,“ říká profesor Rychlík.

Obecně nejlepší prevencí zdravotních komplikací spojených s diabetem je změna životního stylu, léčba cukrovky a vysokého krevního tlaku pod dohledem lékaře. „Diabetik by měl dodržovat předepsanou dietu a přestat co nejdříve kouřit. V rámci léčby by měl pravidelně docházet na kontroly ke svému lékaři a užívat předepsané léky,“ vysvětluje profesor Rychlík.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbytečný strach z inzulínu

Řada lidí se inzulínu bojí. Proč, to je docela absurdní příběh. Cukrovka představovala smrtelnou chorobu až do roku 1922, než se začal vyrábět inzulín jako...

Prediabetes aneb Kdy se bát cukrovky

Cukrovka druhého typu je závažné onemocnění, které mimo jiné zvyšuje např. riziko cévních onemocnění, nádorů, oslepnutí i selhání ledvin.

Výběr článků

Načítám