Hlavní obsah

Čtvrtníček kope za postižené

Novinky, tcs

Pražské charitativní sdružení Portus vydalo v předvánočním čase video na podporu lidí s mentálním postiženým. V úsměvném hudebním videu Čtvrtníček spolu s dalšími osobnostmi bojuje v městské hromadné dopravě proti lidem s předsudky.

Foto: mentalniobohaceni.cz

Petr Čtvrtníček v klipu nové kampaně Mentální obohacení

Článek

Zpívající muž vejde do tramvaje a lidé si okamžitě začnou odsedávat. „Kde se berou tyhle lidi, kdo je pustil ven?“ začne rapovat jeden z nich. V následném songu začnou vyjmenovávat nejčastější „argumenty“, proč by se „takovíto“ lidé neměli objevovat na veřejnosti.

To se ale nelíbí Petru Čtvrtníčkovi, který se do cestujících pořádně opře. „Myslíte si, že se chtějí na vás dívat? Přestanou se kroutit, až se naučíte zpívat,“ rozjede se rapující Čtvrtníček. Nový klip kampaně Mentální obohacení má grády. Kromě Čtvrtníčka v něm účinkují Dan Bárta, hiphopové uskupení Gabmrz Reprs a designér Aleš Najbrt.

Jak už název napovídá, kampaň upozorňuje na problematiku přijetí osob s mentálním postižením. Zatímco společnost se už naučila, že lidé s tělesným postižením jsou plnohodnotnými členy společnostmi, i kvůli řadě mýtů a předsudků to u lidí s mentálním postižením v řadě případů neplatí.

Mentální obohacení má za cíl šířit informace či přispět na projekty neziskových organizací, které poskytují pomoc právě osobám s mentálním postižením.

Nezapomínejme, že to může potkat i nás

„S předsudky a porušování práv lidských svobod vůči lidem s mentálním postižením se ve společnosti setkáváme i přesto, že nikomu neubližují, nikoho neokrádají a nenarušují zákony ani etické kodexy více než ostatní,“ řekla ředitelka Gabriela Štěpánková, ředitelka Portusu Praha, organizace, která se na kampani podílí.

Foto: mentalniobohaceni.cz

Kampaň má za cíl zbavit lidi zbytečných předsudků.

Spot vymyslel tým Buřinky Stavební spořitelny České spořitelny v čele s Petrem Malinou. Účinkující umělci pak pod taktovkou režiséra Zdeňka Suchého doladili další nápady. Výsledkem je apel na zahození zbytečných předsudků.

„Možná bychom neměli zapomínat na to, že každého z nás může v životě potkat situace, kdy se i on sám nebo jeho nejbližší mohou dostat na tu „druhou stranu normálnosti,“ dodala Gabriela Štěpánková.

Čtvrtníčkovi recese vyšla. Kalousek opravdu přispěl na The Tap Tap

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám