Hlavní obsah

Čtvrtina národa nesnídá, může to vést k obezitě

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrtina národa podle výzkumu agentury Factum Invenio mezi tisíci respondenty nesnídá. To ale může vést k nadváze a obezitě, která v České republice raketově stoupá.

Článek

"Nejčastějším důvodem, proč lidé nesnídají, je nedostatek času. Uvedla to až polovina dotázaných," řekla Právu v úterý Markéta Šafová z uvedené agentury při prezentaci výzkumu. Pokud snídani a svačinu vynecháme a většinu energie přijímáme v odpoledních a večerních hodinách, dojde ke změně metabolických pochodů a následnému ukládání tuku v těle. To vede k nadváze a obezitě. Snídaně a dopolední svačina by měla tvořit 25 % denního energetického příjmu, ale není tomu tak.

Podle výzkumu Češi nejraději snídají pečivo ať už slané nebo sladké V oblibě jsou rohlíky, housky a chleba, dále buchty, koláče, koblihy a vánočky. Desetina lidí jí vločky. Prvním nápojem je čaj (47 %) nebo káva (35 %). Jen 8 % si ke snídani dává zeleninu, hlavně rajčata a jen 10 % snídá ovoce, nejčastěji jablka a banány. Vejce a pokrmy z nich snídá 7 % dotázaných. V práci snídá 42 % dotázaných.

Hodně respondentů uvedlo, že si ke snídani dává kávu a cigarety. "Nejenže to nedodá energii, ale navíc tato kombinace nabudí trávicí šťávy k aktivitě. Žaludek ale nemá co zpracovávat, což vede k bolestem břicha," říká Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. V důsledku toho pak se mnohem více jí odpoledne a večer, a když se k tomu přidá sedavé zaměstnání a málo pohybu, není divu, že populace tloustne.

Reklama

Související témata:

Související články

Snídaně je grunt nového dne

Po ránu se v klidu najíst je prý stejně důležité jako ranní hygiena. Snídaně také osvěží a navíc dodá energii k rozjezdu do nového dne. A psychologové tvrdí,...

Výběr článků

Načítám