Hlavní obsah

Co způsobuje nadýmání během menstruace a jak se s ním vypořádat

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace je nedílnou součástí života většiny žen. To ale neznamená, že ji všechny prožívají stejně. Zatímco některé mají to štěstí a téměř o ní nevědí, jiné dámy trápí různorodé potíže, které jim periodu více či méně ztrpčují. K těm častějším patří například nadýmání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nadýmání je častým příznakem menstruace a u většiny žen se v nějaké míře vyskytuje. Pokud si tedy několik dní před menstruací všimnete, že vám jsou vaše oblíbené kalhoty nějak těsné, nejste v tom rozhodně samy.

Jak zjistila studie z roku 2014 publikovaná v časopise BMC Women's Health, nějaký typ nadýmání před menstruací trápí 62 % žen, 51 % se cítí „nafoukle” i během menstruace.

I když je to tedy jakkoli běžné, neznamená to, že to musíte automaticky snášet.

Co způsobuje nadýmání 

„Existuje hned několik příčin nadýmání,” uvádí doktorka Alyssa Dwecková pro server Woman's Day.

„Za prvé progesteron, hormon produkovaný ve větším množství od poloviny cyklu do menstruace, který ovlivňuje pohyblivost střev.” Jinými slovy, změna množství progesteronu v těle může ovlivnit to, jakým způsobem tělo zpracovává odpadní látky.

„Jakmile střeva pracují rychleji nebo pomaleji, než je běžné, může se objevit plynatost, nadýmání, zácpa nebo také řídká stolice,” vysvětluje lékařka.

Když se z dívky stává žena: první menstruace

Děti

Za vším mohou stát rovněž hormonální změny v období menstruace, stejně tak jako změny ve stravování, kdy mají mnohé ženy jednoduše větší chuť na nezdravější jídla.

Jak se ho zbavit

Pokud vás nadýmání před nebo během menstruace výrazněji obtěžuje, zkuste se vyhnout jídlům, která ho podporují. Máte-li například nadměrnou chuť na slané, zkuste jeho množství alespoň omezit.

„Snížení příjmu soli může snížit zadržování vody a tělo bude reagovat sníženým pocitem nadýmání,” radí lékařka Karen Patruskyová.

Rovněž radí jíst potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou banány či avokádo, stejně tak i potraviny bohaté na hořčík, jako jsou ořechy či semena.

Cvičení během menstruace pomáhá od bolestí a nafouklého břicha

Zdraví

Nadýmání mohou zmírnit i potraviny fungující jako přírodní diuretikum (močopudně), jako například okurka, zázvor či meloun. Samozřejmostí je i dostatečný příjem tekutin.

Rovněž Patruskyová doporučuje cvičení, i když se na to během menstruace necítíte. „Cvičení dodává energii a zlepšuje náladu zvyšováním endorfinů v těle. Také se díky němu zapotíte, což podporuje hydrataci,” dodává.

Pomoci mohou i některé volně prodejné prostředky tlumící nepříjemné projevy, jako je právě nadýmání nebo křeče.

Premenstruačním syndromem trpí častěji ženy ve stresu a mladé dívky

Zdraví

Když není nadýmání jen nadýmání

„Nadýmání by mělo být většinou krátkodobé a trvat jen několik dní. Obvykle ustává s nástupem menstruace,” vysvětluje Dwecková.

Je ale i možnost, že přetrvává, a pak už většinou nemívá s menstruací mnoho společného. „Některé ovariální a gastrointestinální stavy se projevují dlouhodobějším nadýmáním. Tento stav by měl vždy zhodnotit lékař,” doporučuje Patruskyová.

Anketa

Trápí vás nadýmání ve spojení s menstruací?
Ano, pravidelně před nebo i při menstruaci
96,5 %
Ano, ale jen výjimečně
1,8 %
Ne, tento problém se mě naštěstí netýká
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6371 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější mýty o sexu během menstruace

Oddávat se sexuálním hrátkám během menstruace je pro někoho tabu, pro jiného běžná záležitost. Zároveň jde o téma, které je stále opředeno mýty a domněnkami....

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Únava, nadýmání, bolesti hlavy i podbřišku či podrážděnost. To je jenom malý výčet symptomů, které jsou spjaty s premenstruačním syndromem (PMS). Není tedy...

Výběr článků

Načítám