Hlavní obsah

Co nevíte o melounech

Právo, Eva Mullerová

"Meloun je ideální potravina pro letní dny. Obsahuje vysoké procento vody, takže nejen příjemně osvěží, ale dodá tělu i potřebné tekutiny," tvrdí Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Článek

Právě velké množství vody (90-93 procenta) a nízká energetická hodnota umožňuje zařadit meloun také do jídelníčku při redukční dietě. Podle odrůdy se jejich energetický přísun pohybuje ve 100 gramech dužiny od 19 do 31 kcal (asi 80-131 kJ). Ovšem ani pak jej nelze jíst po kilogramech, to by přišla ostatní dietní opatření vniveč.

Proti srdečním a nádorovým onemocněním

Meloun obsahuje i dva velmi významné antioxidanty - vitamín C a beta-karoten. Antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Vznikají spalováním tohoto prvku, které tělo potřebuje k zajištění svého fungování. Narušení buněk oxidací může vést k velmi závažným zdravotním problémům, jako jsou nádorová onemocnění, choroby srdce, záněty kloubů či šedý zákal.

Nejlépe si stojí na žebříčku zdravotních benefitů ananasový meloun s oranžovou dužinou. Ve 100 gramech totiž obsahuje přes polovinu doporučované denní dávky vitamínu C. Kyselinu ascorbovou si lidský organismus nedokáže sám vytvořit, musí ji tedy získat z potravy.

Zásluhou velkého množství vitamínu C přispívají melouny i ke snížení stresu, a tedy také k posílení imunity. Při stresových stavech se totiž daleko rychleji vyčerpávají výživné látky, které jsou nezbytné pro odolnost organismu proti nemocem.

Ananasový meloun je rovněž velmi bohatým zdrojem beta-karotenu, z nějž se v těle vytváří vitamín A. Jeho dostatečné množství je životně důležité hlavně pro uchování zdravého zraku, stejně jako pro zpomalení degenerativních procesů spojených se stárnutím člověka.

Pro zdraví i pro krásu

Už ženy ve starém Egyptě věděly, že se konzumace melounů projeví blahodárně na jejich kráse. Proto už tehdy tvořila tato zelenina významnou součást zeštíhlujících diet. Dlouholetými zkušenostmi si ovšem antické krasavice ověřily, že melouny mají rovněž velmi pozitivní vliv na pleť.

Voda v nich obsažená pomáhá při vyživování a hlavně vnitřním zvlhčování kůže a také při odstraňování škodlivin z těla. Nedostatečný přísun tekutin se totiž vždycky nejprve odrazí na kvalitě pokožky.

Zdravá pleť také potřebuje už zmíněné antioxidační živiny, které ji chraní před předčasným stárnutím a zpomalují i to přirozené. Velmi účinné jsou rovněž pleťové masky, jejichž základ tvoří melounová šťáva.

Jak nenaletět při nákupu

Neporušený vodní meloun vydrží v chladničce dlouhou dobu. Je ale nutné počítat s tím, že celý ten čas stále zraje, což se postupně projeví na zhoršení jeho chuťových vlastností.

U cukrového melounu je pro spotřebitele nevýhodné, že dobře vyzraje jen a jen na rostlině. Bohužel ale potom velmi špatně snáší delší přepravu. Cukrové melouny dovezené k nám v zimě z Afriky či Brazílie proto nikdy nedosahují lahodných chuťových bonusů letního importu ze Slovenska či Maďarska.

Stisknout do dlaní a přivonět

Do melounu však člověk nevidí, jak tedy poznat, že si kupuje plod správně vyzrálý?

Na Balkáně to řeší prodejci vodních melounů jednoduše. Prostě vyseknou z plodu klín a zákazník sám posoudí jeho vyzrálost. S tím by ovšem u nás obchodník nepochodil. A tak je koupě zralého vodního melounu v tuzemských prodejnách tak trochu sázka do loterie.

Existuje ale celkem spolehlivé vodítko. Zapomeňte na tradiční poklepávání a raději vezměte plod do obou rukou a dlaněmi pořádně stlačte. Ozve-li se vrzavý zvuk, pak berte, nastal jeho nejlepší čas, neboť se křehká, dobře vyzrálá dužnina lehce odtrhává od slupky. Dalším vodítkem je vyschlá stopka stočená do kličky.

Také cukrový meloun dokáže prozradit úroveň své kvality, dokonce hned na první nadechnutí. Vyzrálý plod totiž velmi intenzivně voní a má kolem stopky popraskanou slupku.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč je dobré jíst podle biorytmů

Dát si ke snídani velký talíř ovesných vloček, nebo velký krajíc celozrnného chleba je z hlediska zdraví výborné. Dát si to samé jídlo k večeři už vůbec...

Barvy patří na talíř

Barvy stále ještě nejsou doceňovány tak, jak by si zasloužily. Když je správně vybereme na oblečení či v interiéru, prokazatelně dobře působí na psychiku...

Jak můžeme předejít špatnému zažívání

Lidé se dnes nemusí vyrovnávat jen s důsledky vědecko-technické revoluce, ale i s totální revolucí, pokud jde o způsob jejich života. Nikdy v historii lidstva...

Výběr článků

Načítám