Hlavní obsah

Co mají společného metličky, křečové žíly a celulitida

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedná se o nejběžnější kosmetické vady dolních končetin, které ale mohou přerůst i ve vážný zdravotní problém. Zároveň jim při sebevětší snaze nelze příliš předcházet, protože se jedná zejména o problémy genetického kódu.

Foto: Profimedia.cz

S řešením žádných z těchto problémů se nevyplácí otálet.

Článek

S metličkami neboli mikrovarixy má problémy každá druhá žena. Kromě toho, že nevypadají hezky, upozorňují ženy, že žilní stěny ztrácejí svoji elasticitu, a jsou tak náchylnější ke vzniku větších křečových žil a žilní nedostatečnosti.

Nejčastěji je naleznete na vnější straně stehen a bérců v podobě menších žilek o průměru 1 až 1,5 mm či drobných pavučinek, kterých se lze zbavit hned několika způsoby. Je na rozhodnutí zkušeného lékaře, pro jakou metodu se u konkrétního případu rozhodne. Samotné metličky se nejčastěji odstraňují pomocí sklerotizace a laseru.

„V případě sklerotizace se do metliček vstříkne speciální jehličkou roztok, čímž se zničí vnitřní žilní výstelka. Při současné kompresi přestane v takto ošetřené žilce proudit krev, cévní stěny se slepí a do šesti týdnů se žilky samy vstřebají,“ vysvětluje žilní specialista z pražské Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz.

Zbavit se metliček lze rovněž pomocí barvivových laserů, jejichž paprsky se dokážou dostat až do cévy, aniž by porušily kůži, což je vhodnější pro ty nejmenší žilky velikosti až pavoučí sítě. I když je tato metoda nákladnější, má dobré výsledky.

U křečových žil je dobré návštěvu u lékaře neodkládat

Léčba křečových žil je již náročnější, a čím dříve člověk přijde k lékaři, tím spíše se bude jednat o snazší zákrok.

„Křečové žíly bývají patrné na první pohled. Prozrazují je prosvítající modré až fialové rozšířené vinuté žíly o průměru dva a více milimetrů. Lidé si nejčastěji stěžují na pocit napětí a tíže v dolních končetinách,“ upozorňuje odborník.

Nejlepší prevencí je dostatek pohybu jako například plavání či jízda na kole, do jisté míry pomáhá i zdravý životní styl, správný jídelníček či dostatečný pitný režim. Ženy by se také měly vyvarovat kombinování kouření a hormonální antikoncepce s estrogeny. Ovšem je nutné si uvědomit, že absolutní prevence neexistuje kvůli genetické dispozici, kterou zatím nejsme schopni ovlivnit.

Léčba pokročilého stavu křečových žil může být různá. „Nejčastěji kombinujeme všechny v současné době dostupné nejmodernější metody. Patří k nim katetrizační metody, laserové a radiofrekvenční, sklerotizace či populární flebektomie. Nezastupitelnou roli u rozsáhlých varixů má stále operace na základě cévněchirurgických pravidel. Zákrok je ambulantní, takže v den operace může klient odejít domů,“ podotýká doktor Schütz.

Celulitida se projevuje odlišně

Celulitidu způsobuje nedostatečnost pojivové tkáně. Podkožní prostor se přeplňuje tukovými buňkami, a tím dochází ke kompresi drobných cévek. Zůstává-li tento tlak dlouho, přestává v cévách proudit krev a brzy se začne objevovat tzv. pomerančová kůže, a to nejčastěji na bocích, stehnech, hýždích či pažích.

I celulitida je ale nemoc. Nejčastěji se objevuje v období kolem puberty, těhotenství a menopauzy a můžeme ji pozorovat ve čtyřech různých stadiích.

Ačkoli na trhu existuje celá řada kosmetických přípravků, fungují jen minimálně, a to především u lehčích forem celulitidy. Je to dáno i tím, že se jedná o zdravotní problém, který je dobré řešit s lékařem.

K léčbě celulitidy se kromě změny životního stylu využívají speciální přístrojové léčebné masáže. Principem této léčby je narušení infrastruktury celulitické tkáně, nafragmentování a oddělení tukových částic, následná lymfodrenáž a stimulace regeneračních procesů.

Reklama

Související témata:

Související články

Celulitida se nevyhýbá ani slavným

Pomerančová kůže, neboli celulitida, trápí 90 % žen a nevyhýbá se ani celebritám. Ačkoli je většinou na fotografiích či videích vidíme dokonale upravené a bez...

Výběr článků

Načítám