Hlavní obsah

Co dělat, když před spaním nedokážete ukočírovat svou mysl

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s usínáním zažil alespoň párkrát za život každý z nás. Stačí jedna nenápadná myšlenka k tomu, aby se náš mozek dostal do uzavřené smyčky přemýšlení, ze které se lze dostat jen obtížně. Jaké tipy vám pomohou k vytouženému nočnímu odpočinku?

Foto: Profimedia.cz

Co pomáhá s usínáním? (Ilustrační foto)

Článek

Vytvořte si seznam úkolů

Starosti nás udržují bdělé a nemusí se zdaleka jednat jen o ty negativní. I pozitivní starosti, jako je například plánování dovolené, mohou náš mozek rozproudit tak, že se jen těžko soustředí na spánek.

Naučte se proto psát si před spaním seznamy úkolů, které chcete splnit následující den. Uvidíte, že tím své hlavě ulevíte a bude se vám snadněji usínat.

Vstaňte z postele

„To nejhorší, co můžete udělat, když nemůžete usnout, je zůstat v posteli,“ říká neurolog Cormac O'Donovan pro Health. Váš mozek si totiž může následně spojit postel a ložnici s nespavostí. Pokud neusnete za 20 až 30 minut od ulehnutí, pak vstaňte a věnujte se nějaké poklidné činnosti, dokud se vám nebude chtít spát.

„Někdy je problém v tom, že jdeme spát moc brzy. Neexistuje univerzální spánkový vzor pro každého, snažte se proto své tělo poslouchat,“ dodává.

Detoxikujte svoji ložnici a spěte lépe

Zdraví

Přečtěte si knihu

Pokud se nemůžete ubránit přílišnému přemýšlení, zkuste svůj mozek zabavit nějak jinak. Ideální aktivitou je četba knihy, která ale nesmí být příliš poutavá a vzrušující, aby vás nestrhla k ponocování.

Můžete si například vytvořit rituál, v rámci kterého si budete číst dvacet až třicet minut před spaním v posteli. Pokud vám ale nepůjde usnout, vstaňte a přesuňte se i s knihou na jiné místo.

Soustřeďte se na dýchání

Dalším způsobem, jak můžete zklidnit mysl, jsou dechová cvičení. Jednoduše řečeno, soustřeďte se na nadechování a vydechování. Tím vytěsníte myšlenky, které vám kolují v hlavě, navíc hluboké nádechy a výdechy zpomalují srdeční rytmus, což napomáhá s usínáním. Vyzkoušet můžete i nejrůznější dechové metody.

Jak usnout za pár minut? Pomohou triky vojáků nebo metoda 4-7-8

Zdraví

Poslech hudby nebo podcastu

Pokud pracujete celý den s texty, nebo vás jen zkrátka nebaví číst, pak vyzkoušejte vaši mysl zabavit pomocí klidné hudby nebo podcastu. Opět ale platí stejná pravidla jako u čtení knihy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám