Hlavní obsah

Čištění zubů napomáhá štíhlé linii

Právo, Václav Pergl

Lidé, kteří si čistí pravidelně zuby po každém jídle, si štíhlou linii dokážou spíše udržet. Naopak lidé s nadváhou si zuby nečistí třeba celý den. K tomuto závěru dospěli japonští vědci, kteří sledovali 14 tisíc osob ve věku od čtyřiceti do padesáti let.

Foto: Lenka Žáčková

Tokhi a Groove Army rozjeli nový projekt Royal Squad a pokřtili, ještě horké, CD Enter The G.A.R.S.

Článek

Tým sledoval životní styl osob, které jsou z lékařského hlediska obézní, mají tedy více než 25 kilogramů nadváhy, s návyky štíhlých osob. Všímal si toho, jak se stravují, jak spí, jaké je jejich zaměstnání a zda sportují či cvičí.

Závěry studie neznamenají, že by čištění zubů samo o sobě umožňovalo účinnější spalování tuků, uvádějí vědci. Soudí však, že aktivní čištění zubů pomáhá udržet se v dobré kondici a předcházet obezitě.

Proti infarktu

Čištění zubů může i snížit riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Tvrdí to vědci z Kolumbijské univerzity. Zjistili, že lidé s nemocnými dásněmi častěji trpí aterosklerózou, tedy zúžením tepen. Ze závěru jejich studie vyplývá, že péče o zdravý chrup a ústní dutinu může působit jako součást prevence srdečních infarktů a mozkových mrtvic.

Vědci zkoumali bakterie v ústech 657 lidí, kteří neměli v anamnéze žádný infarkt myokardu nebo mrtvici. Změřili sílu krční tepny (krkavice), kterou proudí krev ze srdce do mozku a která se zkoumá při určování aterosklerózy. Zjistili, že lidé, kteří měli více specifických bakterií způsobujících onemocnění dásní, měli také více zkornatělou krční tepnu.

Dospěli k závěru, že s aterosklerózou souvisí jen bakterie, o nichž se ví, že způsobují onemocnění dásní, nikoli jiné bakterie nacházející se v ústech. Vysvětlují to tak, že tyto bakterie zřejmě putují v těle krevním řečištěm, dráždí imunitní systém a způsobují zánět, který pak končí ucpáním tepen.

Reklama

Související články

Zánět dásní může zvýšit riziko infarktu

Různě pokročilý zánět dásní má už 95 procent patnáctiletých. Je důsledkem špatné techniky čištění zubů. Přibývá výzkumů, které signalizují, že pokročilý zánět...

Výběr článků

Načítám