Hlavní obsah

Čím ženy nejvíce obtěžují okolí, když hubnou

Novinky, bok

Hubnutí je součástí života řady mužů i žen. Zatímco ale muži obrazně i doslovně řečeno více konají a méně mluví, ženy občas méně konají, ale zato většinou o hubnutí mnohonásobně více mluví.

Foto: Profimedia.cz

Ženy o své dietě, jejím složení či škodlivosti nezdravých potravin dokážou mluvit dlouhé hodiny. Ilustrační foto

Článek

Jak vyplynulo z nedávného průzkumu, každá druhá žena, která aktuálně hubne, je schopna stále dokola a dokola vyprávět o všem, co je s tím spojeno. Ať už se jedná o počítání kalorií, obsah cukru ve výrobcích, nebo zdravotní rizika spojovaná se špatným stravováním.

Každá čtvrtá žena pak během procesu hubnutí přechází do stavu, kdy doslova dává kázání všem v okolí, pokud se nestravují zrovna tak jako ona. A více než 41 % žen dokládá, že i když zrovna nehubnou, často vyřadí nějaké jídlo z jídelníčku jen proto, že jejich „hubnoucí” kamarádka a kolegyně neustále mluvila o jeho škodlivosti pro zdraví.

„Naše studie ukazuje, že se stáváme národem, který je posedlý nejen dietami, ale hlavně mluvením o nich,” uvedl mluvčí společnosti The Simply Great Drinks Company, která průzkum zadala. „Je pochopitelné, že se chceme cítit dobře a dělat pro hubnutí vše, co je v našich silách, měli bychom ale činit tak, abychom tím neterorizovali okolí,” dodal.

„Hubnutí vyžaduje soustředění a také různé oběti, je tedy zcela normální, že nám ovládne život. Hlavní zádrhel je ale v tom, že hlavně ženy hubnou mnohdy drasticky, ale po krátkou dobu. Taková změna jim pak naruší vše, i myšlenky na to, co je důležité. Lepší je ale hubnout pomalu a dlouhodobě. Pak se hubnutí jako takové stane součástí života a myšlenky na něj nebudou tím jediným, co bude člověka ovládat,” uvedl pro britský Dailymail odborník na výživu Christian Jessen.

Když je dieta jedinou náplní

Šest z deseti žen přiznalo, že během hubnutí mění naprosto životní zvyky, a strava a její složení se stávají jedinou prioritou. Každá pátá žena pak přiznala, že byla někdy svými blízkými během hubnutí obviněna z toho, že je jídlem a jeho složením zcela posedlá.

Není tak žádnou výjimkou, že se někteří lidé doslova vyhýbají ženám, které zrovna hubnou, protože se bojí celé řady obvinění, třeba že jejich strava není dostatečně zdravá.

Nejčastější témata hovoru

Již bylo řečeno, že převážné množství témat se točí kolem jídla. Odborníci tak dokonce sestavili i krátký žebříček toho, o čem hubnoucí ženy nejčastěji „informují” své okolí.

Nejoblíbenějším tématem je podle zjištění jednoznačně zdravý pokrm, který žena v nedávné době vařila. Hned za ním následuje přehled jídla a pití, které žena může jíst, na třetím místě co do četnosti se umístily kalorie a jejich počítání.

V žebříčku samozřejmě nechybí ani rozsáhlý přehled potravin a nápojů, které není vhodné konzumovat, a také téma alkohol a hubnutí. Na přetřes velmi často přijde i podrobné seznámení s tím, kolik tuku a cukru obsahují nezdravé potraviny.

Objeví se i zdravotní rizika spojená s nezdravým životním stylem a v neposlední řadě také přesvědčování, jak by „nehubnoucí” osoba měla také, pokud možno co nejdříve, přejít na podobnou dietu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám