Hlavní obsah

Český recept je platný i v ostatních zemích EU

PRAHA

Čeští pacienti si mohou vyzvednout lék na český recept i v jiné zemi Evropské unie. Alespoň to tvrdí prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Přestože ministerstvo zdravotnictví zatím stanovisko nevydalo, předběžně potvrdilo, že je to skutečně možné.

Foto: Martin Čurda Juřík

Hudební trio "Nečekaného setkání"

Článek

"Dotázali jsme se kolegů v zemích EU. Odpověď přišla většinová, že to možné je," prohlásil v úterý Chudoba s tím, že evropské formuláře na předpisy neexistují. Zahraniční lékárna se sama rozhodne, zda recept uzná a příslušné léky vydá. Pokud jej česká pojišťovna nehradí, pacient za lék musí zaplatit sám.

Pokud však pojišťovna léčivo hradí, pacient jej v cizině rovněž zaplatí, ale po návratu by mu pojišťovna příslušnou částku měla vrátit.

VZP: vyzvednutí léku v cizině není nutná péče

"Zatím se řeší spíše teoreticky, zda pojišťovna lék proplatí," uvedl Chudoba. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Suttner ale oznámil, že pojišťovna lék předepsaný českým lékařem, který je vyzvednut v zahraničí, nehradí.

"U nás není pokladenský systém, navíc je-li pojištěnec ošetřen v Česku, je mu vystaven recept, těžko lze kvalifikovat vyzvednutí léku v zahraničí jako nutnou péči, jejíž potřeba nastala v době pobytu v zahraničí," vysvětlil.

Podle Suttnera je tedy jedno, zda jde o lék hrazený či nehrazený z veřejného zdravotního pojištění. Vyzvedávání léků v cizině je ale pro něj spíše výjimečné. Léky mají dlouhou dobu použití, proto si pacienti s chronickým onemocněním mohou před odjezdem do zahraničí udělat potřebnou zásobu.

Ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček však možnost úhrady připustil. "Pokud si lék člověk vyzvedne v zahraničí, tak je předpoklad, že si ho zaplatí, a my ho uhradíme do výše, co by stál tady," informoval Gajdáček.

Podotkl, že zahraniční lékárny uznají jen právoplatně vydaný recept, tedy s podpisem a razítkem lékaře. Zatím se podle něj zaměstnanecké pojišťovny se žádostí zaplatit vyzvednutý lék v cizině nesetkaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám