Hlavní obsah

České rodiny se budou moci zúčastnit studie o hubnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesát obézních českých rodin se bude moci zúčastnit studie Diogenes, kterou financuje Evropská unie. Výzkum by měl osvětlit to, jak se vzájemně ovlivňuje genetická výbava jednotlivce a jeho jídelníček. Novinářům to ve středu řekly Iva Málková a Václava Kunová ze společnosti STOB - Stop obezitě.

Článek

Účast ve výzkumu také pomůže rodinám zhubnout. Podle odborníků v Česku trpí obezitou skoro čtvrtina dospělých a téměř pět procent dětí.

STOB již nyní pořádá rodinné kurzy snižování nadváhy. Většinou se jich ale účastní štíhlí rodiče s tlustšími dětmi. Podle Málkové je těžké přesvědčit k účasti i rodiče s nadbytečnými kilogramy. Obezitu považují v těchto rodinách za normu a nevnímají ji jako problém, upozornila odbornice. Právě na tyto rodiny by se měla soustředit evropská studie.

Rodiny budou dostávat zdarma speciální výživu a konzultovat s odborníky, včetně psychologů. Lékaři jim provedou také řadu laboratorních vyšetření. Název Diogenes vznikl jako složenina tří slov - dieta, obezita a geny.

V úvodní dvouměsíční fázi by měli dospělí účastníci snížit svou počáteční váhu o osm procent. V následujících šesti měsících se rodiny budou snažit správně sladit jídelníček a pohybové aktivity. Do studie se už mohou hlásit, vybírat se budou během jarních a letních měsíců, projekt začne v září. Spolupracuje na něm Endokrinologický ústav v Praze a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Celkem se koná v osmi evropských zemích.

Dětí s nadváhou neustále přibývá; za posledních deset let se jejich počet zdvojnásobil. Přitom, když se včas nezakročí, hrozí to, že dítě již z obezity nevyroste. Hranici nadváhy každý rok překročí 400 000 evropských dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jen málo lidí hubne rozumně a efektivně

Hubnout se snaží milióny lidí. Drtivá většina těchto pokusů však končí krachem. Kvůli neznalosti. Lidé si myslí, že ke zhubnutí stačí dieta a pevná vůle....

Za sny o ideální váze platíme zdravím

Snad každá žena sní o tom, že jednou bude tak štíhlá, že se bude podobat modelkám z módních časopisů či dívkám soutěžícím o titul Miss. U většiny žen toto...

Výběr článků

Načítám