Hlavní obsah

Čelist vypěstovali na zádech

Právo, DPA, lan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Pacient, který žil bez dolní čelisti, si mohl poprvé po devíti letech znovu sám rozkousat potravu. Lékaři mu transplantovali novou čelist, kterou vypěstovali na jeho zádovém svalu. O případu informuje v nejnovějším čísle lékařský časopis The Lancet.

Foto: Josef Zajíc

Letní shakespearovské slavnosti Ostrava 2016( LSS 2016) Ze zkoušky Hamleta. Hrobníci.

Článek

Tým německých lékařů z Kielské univerzity pod vedením Patricka Warnkeho vytvořil novou čelist na míru pomocí titanové formy, růstové substance a pacientovy kostní dřeně obsahující kmenové buňky.

To vše spojili s pacientovým zádovým svalem, kde po sedmi týdnech vyrostla nová čelist v požadované velikosti a tvaru. Tu pak transplantovali témuž pacientovi na správné místo.

Šestapadesátiletý Němec přišel o čelist a polovinu jazyka při operaci nádoru před devíti lety. "Od té doby mohl jíst jen kaše a tekutiny.Tento týden si už mohl bez bolesti rozžvýkat chleba a párek," informoval Warnke, který prý chce do roka pacientovi do nové čelisti implantovat i zuby.  

Důkladný výzkum

Nahrazení čelistní kosti úplná novinka není. Až dosud k tomu ale lékaři používali kosti z pacientovy nohy nebo kyčle.

Pokus uvítal australský expert na kmenové buňky Stan Gronthos z ústavu v Adelaide, který ale upozornil, že "je nutno výsledek potvrdit u většího počtu pacientů a důkladněji vědecky prozkoumat implantát".

Zatím se totiž ještě nezjistilo, zda kost vyrostla jen z kmenových buněk, a neví se, zda čelist bude bez problémů fungovat dlouhodobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám