Hlavní obsah

Časté příznaky nemocí, které bychom neměli ignorovat

Novinky, bok

Když se v lidském organismu děje něco nepatřičného, dá to často tělo nějak najevo, většinou zvýšenou bolestivostí. U některých zdravotních potíží ale mohou být první příznaky méně patrné, o to častěji je pak člověk přehlíží. Následky pak mohou být mnohem horší.

Foto: Profimedia.cz

Výraznější úbytek váhy bez pravidelného cvičení a změny jídelníčku může značit vážnější zdravotní problém. Ilustrační foto

Článek

Zatímco některé nepříjemné projevy mohou značit poměrně banální zdravotní problémy, se kterými se člověk může vypořádat často doma sám, jiné naopak mohou signalizovat vážnou nemoc, u které je zapotřebí pomoc lékaře.

„Kontrolovat své tělo a pozorovat jakékoli změny je velmi důležité, zejména ve spojitosti se stárnutím. Mnohé příznaky různých chorob jsou ale bohužel často přehlíženy, i když by naopak zasluhovaly zvýšenou pozornost,“ uvedla pro Express praktická lékařka Clare Morrisonová.

Zároveň uvedla několik nejčastějších projevů, u kterých by lidé měli zpozornět, případně pro jistotu uvědomit svého lékaře.

Nadměrné ochlupení (u žen)

Každému člověku, a tedy i ženám, roste na různých místech těla ochlupení, na tom není nic překvapivého. Pokud ale žena zjistí najednou vyšší výskyt ochlupení v některých místech, například na tváři, mohlo by jít o projev syndromu polycystických ovarií (PCOS).

Tento stav mění v těle hladiny hormonů – estrogenu, progesteronu a androgenů – a způsobuje, že nedochází k uvolnění vajíčka z vaječníků. Přispívá to rovněž k tvorbě cyst na vaječníku, zvyšuje neplodnost a může také zvyšovat riziko vzniku cukrovky.

Přetrvávající kašel

Čas od času kvůli nachlazení kašle téměř každý, možná i proto mají lidé tendence kašel neřešit, i když trvá déle, než je obvyklé. Nemusí jít o nic závažného, na druhé straně ale stejně tak může být projevem počínajícího astmatu, bronchitidy, nebo dokonce rakoviny plic. Pokud kašel přetrvává již několik týdnů, měl by o tom vědět praktický lékař.

Změna váhy

Projevem některé nemoci může být i úbytek nebo naopak přibývání na váze. I když by se úbytek na váze, nevyvolaný žádnou výraznou stravovací změnou, mohl zdát jako zázrak, většinou to tak idylické nebývá. Často spíš značí řadu zdravotních problémů, včetně rakoviny, deprese, problémů se štítnou žlázou či střevních onemocnění.

I přírůstek na váze nemusí být jen výsledkem nadměrného přejídání a nedostatku pohybu. Může za ním být diabetes, opět štítná žláza, ale také třeba dystymie (porucha nálad).

Časté močení

Časté odchody na toaletu kvůli močení, pokud člověk přijímá dostatek tekutin, neznačí nic tragického. Pokud se ale četnost močení zvyšuje, i když člověk pije stále stejně, jak je zvyklý, pak se může jednat o náznaky problémů s močovým měchýřem.

Častější nutkání může být také projevem cukrovky, problémů s prostatou u mužů, těhotenství či infekce ledvin.

Nepřetržitá únava

Únava během dne bývá mnohdy jen důsledkem nedostatečného spánku. Když se ale příznaky nemírní ani ve chvíli, kdy se člověk dostatečně vyspí, může jít o následek dlouhodobější deprese, úzkostí, ale také projev celiakie nebo anémie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám