Hlavní obsah

Časté migrény zvyšují riziko infarktu či mrtvice

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při hektickém stylu života a nadměrné pracovní zátěži migréna není nic neobvyklého. Pokud se ale objevuje často a bývá spojena i s poruchami vidění, je třeba se mít na pozoru. Podle odborníků v takovém případě především ženám hrozí vyšší riziko infarktu či mrtvice.

Foto: Profimedia.cz

Tzv. migréna s aurou je u žen pro výskyt mrtvice či infarktu daleko rizikovější než například diabetes nebo kouření.

Článek

Časté migrény spojené s poruchami zraku lékaři označili jako druhý největší rizikový faktor pro výskyt mrtvice či infarktu u žen. Mezi velmi závažné pak patří migrény spojené s tzv. vizuální aurou (zářivé útvary znemožňující vidění při otevřených či zavřených očích, záblesky světel, vlnící se světelné obrazce atd). Závažnější než tyto migrény je ještě vysoký krevní tlak.

Během patnáctileté studie lékaři kontrolovali celkem 27 860 žen, z nichž 1435 trpělo častou migrénou s aurou. Během sledovaných let bylo zaznamenáno 1030 případů srdečního infarktu, cévní mozkové příhody nebo úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, citoval server Daily Mail zprávu uveřejněnou Americkou neurologickou akademií.

"Po vysokém krevním tlaku migréna s aurou jednoznačně zaujala druhé místo mezi nejrizikovějšími faktory pro výskyt mrtvice či infarktu. Předběhla dokonce i tak závažné okolnosti jako je kouření, diabetes, obezita nebo rodinná diagnóza srdečních onemocnění," vysvětluje autor studie doktor Tobias Kurth z bostonské nemocnice Brigham and Women's Hospital a člen Francouzského institutu národního zdraví.

Podle jeho slov ženám trpícím migrénami s aurou hrozí dvoj až trojnásobně vyšší riziko výskytu mrtvice či infarktu. Pokud tyto ženy zároveň užívají hormonální antikoncepci, je u nich zvýšené i riziko výskytu krevních sraženin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám