Hlavní obsah

Byliny pro unavené oči

Gabriela Faix, Právo, Gabriela Faix

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blahodárného a pro náš život nezbytného denního světla na podzim rychle ubývá – tma si z doby jeho trvání denně ukrojí až čtyři minuty. Nedostatek přirozeného světla způsobuje nejen známé podzimní chmury a únavové stavy, trpí i náš zrak.

Foto: Profimedia.cz

Z bazalky lze vyrobit oční vodu na oplachování unavených očí a je z ní také výborný čaj.

Článek

Kvůli kombinaci kratších dnů a často nedostatečného či nevhodného umělého osvětlení včetně monitorů počítačů a LCD displejů oči víc namáháme. To může kromě jiného vést k jejich podráždění, k bolestem hlavy a celkové únavě.

Velkými pomocníky tu mohou být byliny. Jejich výhodou je, že nemají jen jeden léčivý účinek – většinou nám poslouží i celkově protizánětlivými a zklidňujícími schopnostmi, včetně příznivého působení na trávení. To vše se nám v tomto období skvěle hodí.

Platí ovšem, že nejlepším ozdravným prostředkem pro unavené oči je co nejvíc je vystavit přirozenému dennímu světlu na čerstvém vzduchu, ideálně na procházkách, kdy nebudete ostřit na žádná písmenka či displej…

Bazalka

Jako koření v kuchyni ji všichni známe. Bazalka má ale také spoustu léčebných účinků. Nejvýraznější je v uvolňování křečí hladkých i příčně pruhovaných svalů a trávicího traktu, pomůže i s nízkým tlakem, nadýmáním nebo podpoří tvorbu mateřského mléka.

Nejčastější oční vady a na co si dát pozor při výběru brýlí

Zdraví

V neposlední řadě z ní lze vyrobit oční vodu na oplachování unavených očí.

Omyté listy bazalky ponořte přes noc do destilované nebo zchladlé převařené vody, ráno sceďte a užívejte k omývání. Účinek posílíte vnitřním užíváním bazalky, je z ní výborný čaj (jednu lžičku sušené či čerstvé byliny přelijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat).

Vlaštovičník

Foto: Profimedia.cz

Vlaštovičník je prospěšný pro velmi namáhané oči např. celodenní prací u počítače bez jakékoli ochrany proti modrému světlu.

Ve starých bylinářích bývá označován jako boží milost, boží dar nebo také oční kořen. Dnes tuto rostlinu mnoho lidí považuje za plevel, ale opak je pravda.

Vlaštovičník dokáže být zdraví velice užitečný, jen pozor na dávkování.

Za bezpečnou dávku pro dospělého se považuje 3–5 kapek vlaštovičníkové šťávy rozpuštěné ve 300 ml tekutiny, děti a těhotné nebo kojící ženy by vlaštovičník neměly užívat vůbec.

Ostatním ale pomůže při šedém zákalu nebo skvrnách na rohovce, také při odchlípnutí sítnice, ale především je prospěšný pro velmi namáhané oči např. celodenní prací u počítače bez jakékoli ochrany proti modrému světlu.

Pro léčbu zmíněných neduhů vymačkejte vlaštovičník a zřeďte 3–5 kapek jeho šťávy 300 ml vody. Roztokem pak několikrát potřete koutky očí. Přes ty se na oko dostane přiměřené množství a vlaštovičník může začít čarovat.

Světlík lékařský

Foto: Profimedia.cz

Silným odvarem světlíku lékařského můžete oko přímo omývat, případně přikládat odvarem napuštěné obklady.

Obveseluje oko na již téměř odkvetlých loukách až do pozdního podzimu. K léčbě očních obtíží ho používaly už starověké národy, a to zevně i vnitřně. Zkuste ho na unavené oči, zánět spojivek, hnisání, slzení, zčervenání očí či jejich podráždění, nebo tvoří-­li se vám ječné zrno.

Vnitřně jako čaj podporuje léčbu očí a příznivě ovlivňuje i žaludek (snižuje jeho kyselost, čímž působí preventivně proti tvorbě žaludečních vředů). Podporuje také paměť a pomůže i při lehčích infekcích.

Potraviny, které zlepší váš zrak a pomohou předcházet nemocem očí

Zdraví

Nemusíte se ho bát – lze ho používat dlouhodobě (na čaj i nálev na obklady stačí 1 lžička přelitá 200 ml vroucí vody třikrát denně). Silným odvarem můžete oko přímo omývat, případně přikládat odvarem napuštěné obklady.

Podobně poslouží i plátěný sáček naplněný spařeným světlíkem – na postiženém oku ho můžete nechat působit přes noc. Vhodné je ho samozřejmě převázat, aby nespadl.

Heřmánek

Jde o snad nejznámější léčivou bylinu vůbec a doslova celebritu mezi těmi, jež uklidňují. Účinkuje také, a to významně, proti zánětům – především díky silicím, jejichž množství se v sušené bylině pohybuje okolo jednoho procenta. Heřmánek též dezinfikuje a pomáhá při menších alergických reakcích.

Jak ho užívat? Podobně jako světlík. Při stejném dávkování ho můžete popíjet v podobě čaje či nálevem napustit obklad a ten přikládat na unavené či zánětem bolavé oči.

Borůvka

Foto: Profimedia.cz

Pár borůvek denně – a uvidíte jako ostříž, při zánětu více.

Oblíbená pochoutka malých i velkých návštěvníků našich lesů nenabízí pro chuť i zdraví jen plody, ale i listy. V tomto období můžete obojí koupit v sušeném stavu, což vřele doporučujeme.

Pro zdraví očí jsou vynikající plody – pomohou jak preventivně, tak při zánětu, únavě, celkově také zlepšují zrak. V začátcích letectví dokonce tohoto faktu využívali piloti a jedli borůvky před průzkumnými lety.

Pár borůvek denně – a uvidíte jako ostříž, při zánětu více. Kromě toho pomáhají při průjmu, rýmě, zánětech v krku, lupénce, ekzémech, zánětech v dutině ústní i cukrovce.

Jitrocel kopinatý

Je známý také jako babí list, beraní jazyk, celníček, olověný jazýček, psí uši, ranocel, hojínek nebo volský jazyk. Vyskytuje se po celém našem území, a jak pár z jeho názvů napovídá, má schopnost zacelovat rány. Nicméně je účinný i při potížích s očima.

Vnitřně pomůže i s potížemi v zažívacím traktu, zejména při vředové chorobě žaludku, tlustého střeva a dvanácterníku, uleví při žaludečním a střevním kataru, mírně dokonce i při Crohnově chorobě. Semena jitrocele snižují hladinu krevního cukru a pomáhají upravit peristaltiku tlustého střeva. Jitrocelový sirup na kašel je zázrak, který milují všechny děti.

Jak ulevit očím při dlouhé práci na počítači

Zdraví

Jak ale užívat jitrocel, aby pomohl očím? Jeho tišící, hojivý a protizánětlivý účinek využijete nejlépe zevně – zanícené oči omývejte či potírejte šťávou z čerstvě rozmačkaných listů, použít můžete i obklad.

Totéž lze provádět i s vlažným nálevem, který připravíte přelitím jedné lžíce sušených listů 250 ml vroucí vody.

Oční jóga

Unaveným očím můžeme ulevit i jinak než bylinami. Vyzkoušejte doporučení oční lékařky Petry Uhlářové z oční kliniky Gemini:

  • Během pracovního dne u počítače je dobré zařadit několikaminutové přestávky. Zprvu při nich mějte oči několik sekund zavřené, pak se zadívejte do dálky a nechte vidění rozostřit.
  • Lidem, kteří často a dlouho pracují na počítači nebo sledují LCD displeje, Petra Uhlářová doporučuje pořídit si buď brýle s filtrem, který blokuje škodlivé modré světlo (to je nežádoucí zejména večer), nebo nastavení každého monitoru, který používají, na režim nočního osvětlení v daném časovém rozmezí tak, aby modré světlo bylo tímto režimem blokováno alespoň hodinu a půl až dvě hodiny před spánkem.
  • Velmi dobře pak funguje také oční jóga.

10× zamrkat 10× se podívat nahoru a dolů

10× se podívat doprava a doleva

10× se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů

10× se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů

10× zakroužit očima doprava

10× zakroužit očima doleva

10× zamrkat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám