Hlavní obsah
Bramborové bílkoviny jsou podle vědců velmi kvalitní. Foto: Profimedia.cz

Brambory obsahují velmi kvalitní bílkoviny, které ocení svaly

Přestože mnozí lidé v rámci svého „zdravého” jídelníčku na brambory nahlíží jen jako na zdroj nadměrného množství škrobů, vědci poukazují na fakt, že brambory obsahují i vysoce kvalitní bílkoviny, které lidem mohou pomoci rozvíjet a udržovat svalovou hmotu.

Bramborové bílkoviny jsou podle vědců velmi kvalitní. Foto: Profimedia.cz
Brambory obsahují velmi kvalitní bílkoviny, které ocení svaly

Vzhledem k tomu, že stále více lidí přechází k rostlinné stravě, vědci neustále hledají možnosti, jak i pomocí rostlinné stravy získat co nejvíce kvalitních bílkovin, které v jídelníčku po vynechání masa často chybí.

Podle vědců totiž rostlinné bílkoviny neposkytují organismu všechny prospěšné aminokyseliny, a navíc bývají hůře stravitelné, tudíž dochází ke špatnému vstřebávání nutričních látek.

Při hledání kvalitních bílkovin v rostlinné stravě tak vědci narazili i na brambory. Přestože jsou brambory plné škrobů, které se rozkládají na jednoduché cukry, obsahují také vitamin C, draslík, hořčík, vápník, železo, vitaminy skupiny B a v neposlední řadě i bílkoviny, které jsou podle nich navíc mnohem kvalitnější než u jiných rostlin.

Z jejich výzkumu totiž jasně vyplynulo, že ženy konzumující izolované bramborové bílkoviny měly zvýšenou syntézu svalového proteinu. „Sami jsme tímto zjištěním byli příjemně překvapeni,” svěřila se Mediacal News Today kanadská vědkyně Sara Oikawaová z McMaster University v kanadském Hamiltonu.

Bramborový protein tak může být velmi cenný při snaze udržet a rozvíjet svalovou hmotu.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků