Hlavní obsah

Bolesti břicha nepodceňujte, mohou značit vážný problém

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou určité typy bolesti břicha, které nás ihned při prvních projevech ženou k lékaři, na druhé straně jsou ale takové, které bez většího zardění přecházíme, obzvlášť při častějším výskytu. Jak ale poznat, která z bolestí je opravdu závažného charakteru?

Foto: Profimedia.cz

S jakoukoli závažnější či déletrvající bolestí v oblasti břicha bychom měli navštívit lékaře.

Článek

Bolesti jsou často v místech, kde se nachází postižený orgán, například slepé střevo bolí v pravém podbřišku, ledviny v dolní části zad. Břicho ale samozřejmě může v některých případech bolet v jiných místech, než se nachází postižený orgán. Často je navíc problematické určit, kde je centrum bolesti, protože vystřeluje do okolí.

Jedná se především o bodavé, svíravé či tupé bolesti v různých částech břicha související většinou s onemocněním vnitřních orgánů.

Mohou signalizovat lehkou nevolnost nebo pálení žáhy, ale i prasklý žaludeční vřed nebo zánět slepého střeva. Každopádně platí, že s jakýmikoli bolestmi v břišní krajině bychom se neměli zdráhat zajít k lékaři. Při návštěvě lékaře je pro správnou diagnózu vhodné popsat, v které přesnější oblasti se bolest vyskytuje, jaká je její intenzita a výskyt, zda se objevuje pravidelně (po jídle, večer před spaním atd.).

Bolesti v podbřišku

Bolesti v oblasti podbřišku častěji trápí ženskou část populace, mnohdy se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře nebo tlustého střeva. Často taková bolest bývá také důsledkem gynekologických potíží.

Bolest v pravém podbřišku je typická pro zánět slepého střeva. Mírná bolest doprovázená nevolností či zvracením a nespecifickým pocitem (např. křeče) ve střední horní části břicha, kolem pupku, se během dvou až čtyř hodin přesune do oblasti pravého podbřišku.

Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují.

Bolest v okolí pupku a nadbřišku

V okolí pupku se objevují počáteční bolesti apendixu (slepého střeva) a tenkého střeva. Kolikovitou bolest v oblasti pupku způsobují střevní problémy, například pokud sníme něco nevhodného.

V nadbřišku se projevuje bolest žaludku a někdy i žlučníku. Bolest v nadbřišku vycházející buď do krku a čelisti, nebo do obou horních končetin či zad, může být jedním z projevů tzv. gastroezofageálního refluxu. Je to způsobeno uložením jícnu, který spojuje hltan se žaludkem.

Hluboká a tupá bolest nad pupkem s vyzařováním do zad doprovází akutní zánět slinivky. Tupá, bodavá až ostrá bolest v nadbřišku, která se často rozvine ve svíravou bolest na různých místech podbřišku, provází vedle dalších příznaků (horečka, zimnice, bolesti svalů a nevolnost) střevní chřipku.

Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí mimo klasické projevy pacienty s Crohnovou nemocí (chronické onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva). Tupá bolest v zádech, boku, vyzařující i do stejnostranné dolní poloviny břicha může provázet i ledvinovou koliku.

Bolest v okolí žeber

Bolest v pravém podžebří je typická pro žlučník. Někdy vystřeluje do zad a k pravé lopatce, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje vpravo, v další fázi přechází do levého podžebří. Bolest je silná, krutá až nesnesitelná a bývá popisována jako ostrá, bodavá nebo jako tlak. Mezi doprovodné jevy žlučníkového záchvatu patří pocení, slabost, nevolnost či zvracení.

Tupou až silnější ostrou bolestí v oblasti pravého podžebří se obvykle projevují jaterní potíže. Píchání a tupá bolest v oblasti levého podžebří mohou být známkou dráždivého tračníku. U průjmovitého typu této poruchy pociťují pacienti křečovité bolesti v dolní polovině břicha. Bolest v levém podžebří popisuje až pět procent pacientů s vředovou chorobou žaludku či dvanáctníku.

U akutní vředové choroby žaludku vzniká náhle krutá až nesnesitelná bolest s lokalizací v nadbřišku přecházející do levé lopatky, ramene a krku. Objevit se mohou i bolesti pravého ramene, jež zhoršuje dýchání a pohyb. Vředová choroba se také projevuje jako pálivá, bodavá nebo tupá bolest v horní části břicha pod hrudní kostí, která se objeví, zmizí a zase se vrací. Náhlou ostrou bolestí v horní polovině břicha či v levém podžebří se projevují poruchy sleziny.

Zažívací potíže

K velmi častým důvodům návštěvy lékaře patří zažívací potíže a zažívací poruchy různého charakteru. Mezi nejčastější patří dyspepsie, refluxní choroba jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku, či poškození trávicího traktu. V léčbě gastroenterologických potíží se používá celá řada lékových skupin.

„Dnes nejpoužívanější a bezkonkurenčně účinné jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, tzv. blokátory protonové pumpy, které se osvědčily především u krátkodobé léčby vředu dvanáctníku a žaludku, ale i bolestí v nadbřišku i jiných částech břicha, při pálení žáhy, návratu kyselého nebo hořkého žaludečního obsahu do jícnu,“ říká MUDr. Jiří Laštůvka, gastroenterolog a primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

I o krátkodobé léčbě je vhodné se poradit s lékařem, který zná váš celkový zdravotní stav a vaši anamnézu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zmírnit potíže před menstruací

Bolesti prsou trápily manželku pravidelně, vždycky týden před měsíčky. Ve chvíli, kdy začala užívat vitamín E, se jí podstatně ulevilo. Takhle jednoduchý krok...

Výběr článků

Načítám