Hlavní obsah

Barvení vlasů asi způsobuje rakovinu

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Snaha zakrýt šediny nebo zvýraznit přirozenou barvu vlasů může pro život představovat nebezpečí. Alespoň to vyplývá z výsledků průzkumu, který uveřejnil německý časopis Ökotest. Při rozboru, jemuž vědci podrobili dvacet rudých a hnědých odstínů vlasového barviva, vyšlo najevo, že všechny obsahují aromatické rakovinotvorné aminy.

Foto: Pavel Bartoň

Osloboděná slibka

Článek

Ve většině z nich se nacházel jedovatý toluylendiamin, tedy látka, která mění dědičný kód bakterií a mimo jiné, jak se prokázalo u laboratorních krys, poškozuje nenarozené plody.

Poškozuje močové ústrojí

U člověka se projevuje hlavně zvýšeným výskytem zhoubného onemocnění močového měchýře. Vysvětlení je poměrně jednoduché. Otravné látky se nejjednodušeji dostávají do organismu prostřednictvím kůže nebo právě vlasů. Sice se zpracovávají a částečně vylučují močí, ale jejich zbytek se hromadí v měchýři, který poškozuje.  )

Hlasujte v anketě pod článkem:
Barvíte si vlasy?

Stálé barvy jsou nejhorší

Podle odhadů se hrozba rakoviny, vyvolané zejména stálými barvami, týká asi třetiny žen a desetiny mužů v průmyslově vyspělých zemích. Přitom se u příslušnic něžnějšího pohlaví, které tuto proceduru podstupují jedenkrát měsíčně po dobu deseti let, zvyšuje dvojnásobně, po patnácti letech se dokonce ztrojnásobuje.

Ještě hůře jsou na tom však kadeřnice, jimž po desetiletém působení v oboru hrozí až pětinásobné riziko.

Anketa

Barvíte si vlasy?
Ano, často
48,9 %
Jen výjimečně
16 %
Ne, nikdy
35,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1053 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Správné mytí vlasů je opravdová věda

Vlasoví odborníci konečně odhalili ten jediný správný postup při mytí vlasů! Testy byly půl roku prováděny na více než 500 dobrovolnících, kteří praktikovali...

Jak vyzrát na mastné vlasy

Problém, se kterým se skoro každodenně potýká mnoho z nás, jsou splihlé vlasy slepující se do pramínků. Vypadají zanedbaně a nejde je nijak upravit. Potrápit...

Výběr článků

Načítám