Hlavní obsah

Bahenní zábaly pomáhají i lidem s lupénkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý padesátý Čech, kterého potkáte, má onemocnění kůže zvané lupenka neboli psoriáza. Bohužel většina zdravých lidí se nemocných s viditelným kožním poškozením štítí a za každou cenu se jich straní. Psoriatici jsou tak vyřazeni ze společnosti, aniž si okolí uvědomí, že lupenka není nakažlivá. Po čase jsou uvězněni mimo společnost a jediným partnerem jim je nakonec jen deprese.

Foto: Lázně Smrdáky, Novinky

Bahenní zábaly příznivě působí na náš imunitní systém.

Článek

Lupenka je přitom chronické a bolestivé onemocnění kůže, na které věda nezná účinnou definitivní léčbu. Nejčastěji postihuje lidi od 20 do 60 let a to z důvodu genetiky či oslabení imunitního systému. Nejvíce lidé trpí na podzim a v zimě, když je nedostatek slunce.

Psoriáza je v podstatě zmatený imunitní systém, který namísto aby chránil vlastní tělo, se naopak obrátí proti vlastním kožním buňkám. Tím systém urychlí růst kožních buněk, které se obnovují ve zkráceném měsíčním cyklu a tvoří se tak na kůži ložiska lupenky.

Léčba závisí především na typu onemocnění, které lékař určí pomocí krevních testů. Lidé s těžším průběhem nemoci jsou závislí na lécích, u lehčích forem pomáhá alternativní léčba jako je například slunce či lázeňská péče. 

Bahenní zábaly a sirovodík

Výrazně pozitivní vliv mají zejména koupele v minerální vodě a tělové bahenní zábaly s vysokým obsahem sirovodíku. „Balneoterapeutický vliv síry rozeznáváme nejen na kožní projevy lupenky, ale tato léčba výrazně posiluje i imunitní systém,“ vysvětluje primář lázní Smrdáky Ján Lidaj, který se zabývá léčbou lupenky již dvacet let a dodává: „Kombinace zábalů, koupelí, elektroterapie, rehabilitace a ošetření léčivými mastmi, dokáží v drtivé většině kožní projevy pacientů natolik vyléčit, že vypadají naprosto zdravě.“ 

Sirovodík ovlivňuje organizmus na buňkové úrovni a má značný vliv na celkový imunitní systém. Síra je totiž pro organizmus nepostradatelným biogenním prvkem, který se v těle vyskytuje v množství 100 až 150 gramů. Z toho asi 1/3 je vázána na chondroitin, kyselinu hyaluronovou a glukosaminy.

Nejbohatší na síru jsou pokožka, vlasy a nehty. Například při lupence dochází ke zvýšené potřebě síry v kůži, a proto je důležité ji správně aplikovat, aby tělo prvek vstřebalo ve správném terapeutickém množství. ´

Lázeňskou péči proplácí lidem s lupénkou zdravotní pojišťovny

stačí požádat o doporučení svého dermatologa a s tímto doporučením jít do své pojišťovny.

- Revizní lékař pojišťovny navržený pobyt schválí a pacient si již sám vybere, kam zajede. Výjimkou nejsou ani lázně na Slovensku jako např. www.kupelesmrdaky.sk .

„Účinky sirovodíku na organizmus lze rozpoznat již po několika minutách koupele. Sirovodík totiž přímo ovlivňuje prokrvení, funkci nervových vláken důležitých pro výživu a přeměnu látek v krvi, má vliv na metabolické funkce kůže a napomáhá tak pokožce k její rychlé regeneraci,“ vysvětluje primář Lidaj.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám