Hlavní obsah

Atopický ekzém je rozšířen hlavně mezi dětmi

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Atopický ekzém, který se projevuje u dětí již od dvou měsíců věku, se u naší populace objevuje stále častěji. Za třicet let byl zaznamenán nárůst o sto procent.

Článek

Stanislava Polášková z dermato-venerologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice uvedla, že před třiceti lety ho měly v populaci asi tři procenta pacientů. Dnes je to pět procent, ale u dětí až dvacet procent.

Nemoc se objevuje již v kojeneckém věku, ale může se projevit během života kdykoli. Bývá spojena i se sennou rýmou a astmatem a projevuje se hlavně neinfekčními puchýřky po těle, které silně svědí.

Vinu na tom má genetická zátěž, ale také alergeny. Léčba je celoživotní. Novinkou jsou tzv. imunomodulancia, jež jsou pro pacienty od dvou let a aplikují se na postižená místa.

Reklama

Související témata:

Související články

Péče o suchou až atopickou pokožku

Trápí vás či vaše děti suchá, citlivá, červená a zanícená kůže se spoustou šupinek, která silně svědí? Pak pravděpodobně trpíte atopickou dermatitidou....

Výběr článků

Načítám