Hlavní obsah

Asymetrie prsou může zásadně ovlivnit psychické zdraví ženy

Novinky, ema

O tom, že velikost ňader ovlivňuje fyzické zdraví žen, se všeobecně ví už spousty let. Ovšem poměrně málo se mluví o tom, že otázka velikosti prsou nemusí být jen fyzickým problémem, ale i bolestí psychickou.

Foto: Profimedia.cz

Nesouměrnost poprsí může zapříčinit psychické i fyzické problémy.

Článek

Dospívajícím dívkám, které mají abnormálně vyvinutá ňadra nebo je trápí nesouměrnost, by měla být nabídnuta korekční operace proto, že by tento stav mohl zásadně ovlivnit jejich psychické zdraví, varují vědci.

Dívky s asymetrickým poprsím jsou daleko více náchylné k emocionální nepohodě a depresím ze svého vzhledu. Častokrát trpí velmi nízkým sebevědomím a mají problém se zařadit do kolektivu, říká nový průzkum. Dalším problémem, který se v souvislosti s touto „vadou na kráse” objevil, byla zvýšená hrozba poruchy příjmu potravy.

Negativní dopad na duševní zdraví ovšem postihuje jak dívky s drobnými nerovnostmi, tak i ty, u kterých je rozdíl opravdu markantní.

Asymetrie a makromastie ňader způsobuje vážné problémy

Tým lékařů z Bostonské dětské nemocnice zjistil, že pečlivé lékařské prohlídky, které by měly zahrnovat i chirurgické zákroky, mohou pomoci ženám i dívkám, jež trpí nesouměrně velkým poprsím. Doktor Brian Labow, vedoucí studie, tvrdí, že by lékařský zákrok v mladém věku mohl být ku prospěchu věci a navíc by minimalizoval riziko psychických problémů.

Výzkum vycházel z odpovědí dívek a žen ve věku od dvanácti do jednadvaceti let, a všechny dotázané trpěly nesouměrností prsou, která se lišila minimálně o jednu velikost, nebo takzvanou makromastií, tedy nadměrně velkými ňadry, jež jsou pro ženy nebezpečná hlavně ze zdravotního hlediska.

Vědci provedli testy psychické odolnosti a sociální zdatnosti, aby byli schopni vyhodnotit psychické dopady na ženy s těmito anomáliemi. Ty samé testy byly přitom aplikovány i na dívky přibližně stejného věku, které ale žádným zdravotním problémem ani asymetrií netrpí.

Nejde o funkční poškození, hájí se pojišťovny

Nebylo překvapením, že ženy s nesouměrnými prsy byly uvedeny jako psychicky méně vyrovnané, často měly také problémy se sebeúctou. V Americe, kde byla studie provedena, se ovšem rozšířila i další, velmi důležitá otázka.

„Pojišťovna zde kryje plastickou operaci u žen po rakovině prsu, kde je dopad na duševní zdraví dobře znám a je zásadní. Neexistuje ale žádné ustanovení pro ty, kteří rakovinou netrpí, pouze se narodili s vrozenou vadou,” upozorňuje Brian Labow na velké mezery zdravotnického systému. Dodává, že pojišťovna se většinou ohradí slovy, že nejde o žádné funkční poškození, cituje deník Dailymail.

Labow si však stojí za svým, že i v těchto případech, by pojišťovny měly zákrok hradit. „Včasné operativní řešení asymetrie prsou u mladých dívek a žen může předcházet zdravotním i psychickým problémům,” říká doktor a doplňuje, že by pro takto „postižené”, především mladší dívky, měla být zřízena jakási poradna duševního zdraví, kde by se mohly svěřit, se svými problémy a trápením. Výzkum byl publikován v časopise Plastic and Reconstructive Surgery.

V České republice zaplatíte za plastické operace tohoto typu od 40 do 60 tisíc korun.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám