Hlavní obsah

Alergie dokáže potrápit i na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem léta začíná mnoho lidí trápit rýma a přestože se většina z nich domnívá, že je to příznak nachlazení, realita bývá mnohdy jiná. Jde o alergii, která se může objevit v každém věku. Na podzim pak jde nejčastěji o alergii na plísně a roztoče.

Článek

Bohužel alergiků stále přibývá. Důvodem je podle průzkumů moderní způsob života. V současné době se totiž rapidně zhoršuje stav ovzduší. To je prosycené prachem a dalšími škodlivinami. Škodliviny se do vzduchu dostávají především z automobilových výfuků, ale i z komínů v domácnostech. Bylo dokonce prokázáno, že děti vyrůstající u frekventovaných ulic a silnic, mají více alergií. To, co dýcháme, ovlivňuje naše zdraví.

Existuje větší množství alergií a projevy jsou u jednotlivců různé, co do intenzity i co do „rizikového“ období. Od alergií si člověk nemusí v průběhu roku vůbec odpočinout. Je pravda, že existují alergici, kterým to nejhorší s létem opravdu skončilo. Jsou ovšem i tací, které urputný boj teprve čeká. Řeč je o podzimních alergiích, o alergiích na plísně a roztoče.

Plísně bují na chalupě i v novostavbě

Plísním se daří nejvíce ve starých domech a chalupách, v koupelnách nebo v kuchyních. Paradoxní ovšem je, že je relativně často můžeme potkat i v novostavbách.

Moderní izolace spolu s kvalitním utěsněním oken totiž zabraňují cirkulaci vzduchu a v bytě se pak sráží vlhkost. Někdy plísně na zdi nemůžeme přehlédnout, jindy ale bývají velmi nenápadné. Mohou se vyskytovat například pod vanou, na hlíně pokojových květin či pod tapetami.

Nebezpečí v peřinách

Roztoči se začínají vyvíjet v teplém a vlhkém počasí a vůbec nejvíce jim svědčí teplota 20 – 30 °C. Živí se lidskými lupy a částečkami odumřelé kůže, proto žijí tam, kde mají nejen vhodnou teplotu a vlhkost, ale také dostatek obživy.

Najdeme je tedy hlavně v matracích, polštářích, prošívaných dekách či v kobercích. Daří se jim hlavně při nedostatečném větrání, útočištěm jsou nepřevlékané peřiny, koberce plné prachu.

Sami roztoči ale nejsou alergizující. Látka, která alergii vyvolává, je obsažena v jejich výměšcích. Tyto alergeny se pak smísí s prachem a dostávají se do dýchacího systému člověka.

Jak se bránit?

Proti oběma alergenům je nejdůležitější dostatečné větrání. Dále bychom měli zamezit vlhku a nesmíme v domácnosti nechávat zbytky potravin, aby se plísním nedařilo.

Roztočům zkřížíme plány, pokud nebudeme lůžko zastýlat hned, ale peřiny vyneseme pěkně na vzduch. Povlečení by navíc mělo být z takového materiálu, aby je bylo možné často prát v horké vodě.

Častým vysáváním matrací se určitě také nic nezkazí. Dobrou volbou bude také čistička vzduchu či aplikování roztoků proti roztočům.

V léčbě pomáhají antihistaminika

Pokud nás ještě žádná alergie nepřekvapila, měli bychom si pro jistotu s sebou na chalupu přibalit lék první pomoci při alergické reakci – například Zyrtec. A při jakémkoli podezření je pak nutné navštívit alergologa. Kontinuální léčba je totiž pro každého alergika velice důležitá a měl by mít vždy při sobě své léky.

Na podzim se vyšetřují prick testy a specifické IgE protilátky z krve. Léčba pak vychází z naměřených hodnot a z potíží pacienta.

„V současné době mají velký ohlas moderní antihistaminika na bázi levocetirizinu (např. Xyzal), tedy léky, které mají prodlouženou dobu účinku, nepronikají do nervové soustavy a zpravidla nemají žádné vedlejší účinky. Částečně působí i imunopreventivně proti respiračním virům.“ říká alergoložka Blanka Haindlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Každým rokem stoupá agresivita alergenů

V průběhu posledních 20 - 30 let dochází k výraznému nárůstu alergických onemocnění a jejich výskyt již není omezen pouze určitým obdobím či prostředím....

Nejvíce alergiků je mezi dětmi

Alergie trápí především obyvatele středních Čech a Prahy i lidi ve východních Čechách, na druhém konci žebříčku je západ Čech. Alergickými onemocněními trpí...

Výběr článků

Načítám