Hlavní obsah

Chrom může oddálit vznik cukrovky a diabetických komplikací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrom může oddálit vznik cukrovky druhého typu, kterou má 95 procent diabetiků. Dostatek chromu může snížit nároky na přísnost diabetické diety, případně snížit dávkování antidiabetik. Naopak nedostatek chromu zvyšuje nejen hladinu krevního cukru a inzulinu, ale také zvyšuje koncentraci krevních tuků, zvyšuje tělesnou hmotnost a ohrožuje diabetika vyšším rizikem komplikací.

Článek

"Chrom není lék, ale je to látka, která je potřebná ke zvýšení účinku inzulinu," říká Jaroslav Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie plzeňské fakultní nemocnice. 

Podle posledních výzkumů je nedostatek chromu, který je obsažen v řadě potravin, u některých lidí způsoben jeho ztrátami do moči po sladkém jídle. Projeví se narušením tolerance glukózy, to je schopností těla efektivně získávat energii z krevního cukru. Hladina jejich krevního cukru se pohybuje mezi normálními a diabetickými hodnotami a mnozí z nich později cukrovkou onemocní. Porušenou glukózovou toleranci má téměř pětina lidí.

Chrom je obsažen například v borůvkách, obilovinách a luštěninách. Lze ho podávat v organických sloučeninách, například organicky vázaný komplex chromu v kvasnicích, které se pěstují s chromem. Na tomto principu je vyroben potravní doplněk. Je vhodný nejen pro lidi s narušenou glukózovou tolerancí a diabetiky, ale i pro starší osoby, které často mají stravu méně bohatou na ovoce, zeleninu a chybí jim vitamíny a stopové prvky, mezi které chrom patří.

Reklama

Související témata:

Související články

Život s cukrovkou

Cukrovka je velice častá nemoc. Ve vyspělých zemích postihuje přibližně čtyři až šest procent populace. V České republice trpí diabetem bohužel až 9 procent...

Cukrovka trápí i domácí mazlíčky

Cukrovka (latinsky diabetes mellitus) není onemocněním pouze lidské populace. Postihuje i naše čtyřnohé domácí přátele. U zvířat je nejčastějším hormonálním...

O zdraví diabetiků rozhoduje "dlouhý cukr"

Každý desátý obyvatel České republiky má cukrovku. Diabetologové pravidelně u nemocných sledují hladinu krevního cukru měřenou ráno nalačno. Hodnoty však...

Výběr článků

Načítám