Hlavní obsah

Bodnutí včely může být velmi nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letních měsících hrozí lidem pobodání od vos, včel, sršňů a jiného hmyzu. Jejich bodnutí je nepříjemné a bolestivé. Ve většině případů je následkem bodnutí zarudnutí a menší svědivý, pálivý, bolestivý otok a pupenec. Někdy ovšem může dojít k závažné život ohrožující alergické reakci, zhoršení zdravotního stavu pacienta a vznik anafylaktického šoku. Bodnutí v těchto případech může způsobit i smrt.

Článek

Jak tedy poskytnout první pomoc?

Chladit lokálně místo bodnutí a otok obkladem, ledem nebo studenou vodou. Otoky jsou nejen viditelné na povrchu,ale mohou otéci i sliznice - např. v dutině ústní, ve vchodu do dýchacích cest. Pokud je dotyčný alergik, hrozí u něj rozvoj tzv. anafylaktického šoku. V tomto případě a v případě bodnutí na krku či v dutině ústní (i u lidí, kteří nejsou alergičtí), je třeba volat záchrannou službu. Při pobodání na krku a v dutině ústí může dojít k otoku a následnému zúžení hrtanu, což může vést k dušení i lidí, kteří nejsou alergici. Proto je třeba v těchto situacích vždy volat rychlou lékařskou službu na č. 155. Před příjezdem sanity je třeba uvést pacienta do klidu, stínu, nepokládat, ale nechat ho sedět (lépe se mu tak dýchá). Otok dutiny ústní, krku a hrtanu lze zmírnit a zpomalit cucáním ledu nebo zmrzliny.

Alergici by po bodnutí hmyzem na kterékoliv části těla měli i v méně závažných případech požít antihistaminikum. Každý alergik by měl pravidelně navštěvovat svého alergologa, který ho pro tyto situace vybaví léky jako je např. Dithiaden, který může zmírnit otok, kožní reakci jako je vyrážka a jiné alergické projevy. Lidé, kteří mají po bodnutí prudkou alergickou reakci a hrozní u nich anafylaktický šok, by měli být od lékaře vybaveni injekcí, kterou si po bodnutí vosou, včelou, sršněm aplikují do svalu. 

Nejčastějšími projevy alergické reakce a anafylaktického šoku je - lokální otok místa bodnutí, kopřivka, svědění, otok hrtanu, zhoršená průchodnost dýchacích cest a následné dušení, záchvat podobný astmatickému, pokles krevního tlaku, křeče, bezvědomí, někdy i zástava srdeční akce a dechu až úmrtí. Proto je důležité včas zavolat záchrannou službu.

Lidé by především měli bodnutí hmyzem předcházet

Na procházky do přírody by měli chodit obuti a měli by poučit děti, že nemají rýpat do vosích a sršních hnízd. Hmyz nesmějí dráždit rychlými pohyby. Pokud se začnou vosy rojit, nejjistější je utéci. Chataři a chalupáři, kteří najdou ve svém obydlí hnízda vos nebo sršňů, by měli přivolat hasiče, aby je odborně odstranili.

Riziko bodnutí omezí i repelenty, které hmyz odeženou. Na výlet do přírody není vhodné oblečení žluté nebo oranžové barvy, které hmyz lákají. Vhodná je bílá barva. Lidé by neměli v přírodě používat parfémy, zvláště ne s květinovými vůněmi, protože jsou pro hmyz lákavé. Cyklisté by si místo plandavých triček, pod něž může vletět včela a bodnout, měli vzít přiléhavé oblečení. Otvory v helmě by měli mít chráněné síťkou proti hmyzu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědec: včely jsou líné, ale učenlivé

Německý neurobiolog Randolf Menzel hroutí dosavadní představu o pilných včelkách. Tvrdí o nich, že jsou naopak velmi líné a příliš času prospí. Vědec...

Včelí produkty pomáhají v boji proti rakovině

Přírodní produkty medonosných včel mohou zachránit lidské životy. Zvláště propolis, mateří kašička, kyselina kávová, med a včelí jed mohou být využívány různým...

Výběr článků

Načítám