Stále více řidičů si uvědomuje, že je lepší dát si k obědu nealkoholické pivo než běžnou desítku. Toto rozhodnutí jim usnadňuje i fakt, že se kvalita nealkoholických piv výrazně zlepšila.

Lékaři zkoumali lékaře

Jsou ale zcela nealkoholická? Nejsou. Obsahují 0,5 procent alkoholu. Znamená to, že bychom mohli mít potíže, kdybychom vypili několik těchto piv za sebou?

Tuto otázku si položili také čeští vědci, kteří zkoumali skupinu 50 dobrovolníků. Byli v ní ženy i muži (mezi nimi řada primářů ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze). Přišli do pražského Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky (ÚKBLD). Vypili nalačno čtyři nealkoholická piva v krátkých přestávkách za sebou. Po každém z nich, absolvovali dechovou zkoušku a lékaři jim odebrali i krev. Ani dechová ani krevní zkouška nezaznamenaly přítomnost alkoholu.

Pouze velmi citlivá plynová chromatografie zaznamenala u 4 osob po 30 minutách stopovou hodnotu 0.02 promile, tedy opravdu zanedbatelné množství alkoholu.

"Pokus potvrdil to, že řidiči, kteří vypijí čtyři nealkoholická piva, mohou bez obav usednout za volant," říká prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc, přednosta ÚKBLD.

Méně řízná chuť

Přiblížit se chuti běžného piva a nepřekročit hranici 0,5 alkoholu, to je podle Pavla Kořínka, sládka z Pivovaru Náchod, největší problém při výrobě nealkoholického piva. "Kvůli absenci alkoholu a většímu podílu vody mívá méně plnou a říznou chuť, vysvětluje Vladimír Zika, ředitel Pivovaru Holba v Hanušovicích. "Navíc je u něj potřeba vypořádat se s ne vždy příjemnou příchutí mladiny, tedy obilí a chmele."

Podle ing. Josefa Tolara, sládka Budějovického Budvaru, jednoho z těch, kteří v roce 1975 uvařili v Budějovicích Pito, první nealkoholické pivo v republice, spočívá hlavní problém nealkoholického piva v tom, že bývá drsně hořké po mladině. "My se to například snažíme potlačit tím, že místo chmelového extraktu, který se při výrobě tohoto druhu piva běžně používá, dáváme přednost kvalitnímu žateckému chmelu, pro který je typická jemná hořkost," říká. "Chybějící chuť alkoholu je pak možné částečně vyrovnat tím, že pivo hodně nasytíte oxidem uhličitým. To dělá řada výrobců. Oxid sice nenahradí příjemnou plnou chuť běžného piva, ale dodá mu osvěžující dojem."

Jak působí na zdraví

Pivo bez alkoholu nemá příznivé účinky na kardiovaskulární systém. Ostatní pozitivní efekty na náš organismu zůstávají zachované. A není jich tak málo. Obsahuje: vitamíny, minerály a řadu látek, které kladně působí naše zdraví (třeba polyfenoly, které se podílejí na přeměně zdraví škodlivých látek na látky neutrální).

Zvyšuje chuť k jídlu a přispívá k lepšímu trávení, což může mít význam u řady nemocí a radikálních způsobů léčby (například onkologické). Vzhledem k tomu, že nealkoholické pivo neobsahuje prakticky žádný alkohol, nehrozí u něj reakce s léky, jako u běžného piva.

Pití piva může být také dobrou prevencí proti tvorbě žlučových kamenů a určitého typu ledvinových kamenů. Je to však dobré konzultovat s lékařem.