Hlavní obsah

Ženy s velkými ňadry jsou více ohroženy rakovinou prsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy s velkými ňadry jsou vystaveny vyššímu riziku vzniku rakoviny prsu. Vyplývá to z nové studie amerických vědců, kterou zveřejnila agentura Reuters. U žen, které nosí podprsenky větší velikosti než "D", je riziko vzniku vyšší dokonce o 80 procent.

Článek

Odborníci však upozorňují, že výsledky výzkumu rozhodně neříkají, že ženy s malými ňadry jsou v bezpečí. "Kontroly by měly být samozřejmostí pro všechny ženy. Nejen pro příslušnice něžného pohlaví s velkými prsy," uvedla Karin Michelsová z Harvardovy univerzity.

Michelsová má pro závěry studie jednoduché vysvětlení. "Čím větší ňadra, tím více prsních buněk. Čím více buněk máte, tím větší je pravděpodobnost, že některé z nich zmutují a odstartují rakovinotvorné bujení," dodala. Podle ní se průzkumu zúčastnilo téměř 90 000 žen ve věku 29 až 47 let.

Jen v České republice na rakovinu prsu ročně zemře téměř 2000 žen, tedy v průměru jedna každých pět hodin. Podle zkušeností z vyspělých zemí může kvalitně organizované vyšetření, díky včas zahájené léčbě, snížit úmrtnost žen na rakovinu prsu až o 35 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám