Hlavní obsah

Indická siamská dvojčata dostala šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Svět bude pravděpodobně brzy sledovat další dramatickou operaci, jejímž cílem bude oddělení desetiletých indických siamských dvojčat srostlých hlavami. Přední americký neurochirurg Benjamin Carson na základě testů tento týden prohlásil, že je ochoten zákrok provést, pokud s ním budou rodiče děvčat Farah a Saby souhlasit.

Článek

Operace však bude velmi náročná a otec si při rozhodování musí uvědomit její rizika, uvedl indický lékař Anupam Sibal z nemocnice v Dillí. "Věříme, že bychom je (dvojčata) mohli chirurgicky oddělit," sdělil lékař.

V případě, že otec děvčat vydá svolení, dívky budou muset ještě podstoupit řadu komplexních předoperačních vyšetření, která jsou před zákrokem nezbytně nutná. "Musíme je řádně připravit," doplnil Carson.

V opačném případě dostanou jen deset let života

Pokud by ale zůstaly dívky spojené i nadále, hrozí jim nebezpečí, že do deseti let zemřou. Farah totiž trpí problémy se srdcem, které by mohly obě holčičky připravit o život. Operace by se měla uskutečnit v soukromé nemocnici v Dillí, kde Farah a Saba také podstupují zdravotní testy. Dívky sdílejí důležitou tepnu a ledviny, které má pouze Farah.

Operaci slíbil financovat korunní princ arabského emirátu Abú Zabí Muhammad bin Zajd Nahaján poté, co se o dvojčatech dočetl v novinách. Otec děvčat Muhammad Šakíl Ahmed, který je majitelem restaurace v severoindickém státě Bihár, nemá na operaci dostatek peněz.

Dívky se odlišují

Dvojčata jsou podle otce v mnohém překvapivě odlišná. "Saba miluje rýži, Farah má raději chleba. Když jedna spí, druhá je vzhůru. Když jedna onemocní, druhá zůstane zdravá," řekl.

Doktor Carson z nemocnice Univerzity Johnse Hopkinse v americkém Baltimoru již vedl kupříkladu 70členný tým lékařů, kterému se v roce 1987 podařilo úspěšně oddělit sedmiměsíční německá siamská dvojčata. V roce 1997 společně s 50 lékaři rovněž úspěšně od sebe oddělil jedenáctiměsíční chlapce ze Zambie.

Neúspěšná byla naopak operace devětadvacetiletých íránských sester Ladan a Lály Bijániových, z nichž ani jedna zákrok nepřežila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám