Hlavní obsah

Ženské intimní potíže mohou pokazit letní dovolenou

Novinky, das

Pobyt ve vodě, nošení mokrých plavek, nedostatečná hydratace, špatná životospráva - to vše může za vznik ženských zánětů či plísní, které když se okamžitě neléčí, mohou způsobit velmi vážné komplikace. Kromě vaginálních mykóz či zánětů močového ústrojí ženy mohou potrápit i zákeřné chlamydie.

Foto: Profimedia.cz

Intimní potíže dokážou potrápit.

Článek

Mykózy neboli kvasinkové infekce

Pochva zdravé ženy je pokryta vrstvou hlenu, ve kterém žije v rovnováze mnoho prospěšných mikroorganismů. Jedná se převážně o laktobacily, tedy mléčné bakterie, které chrání prostředí pochvy před škodlivými mikroorganismy. Vytváří blahodárnou kyselinu mléčnou, díky níž je prostředí ve vagině kyselé, a tedy nepříznivé pro škodlivé bakterie a kvasinky.

Za mykózami obvykle stojí přemnožené kvasinky rodu Candida albicans a následné narušení rovnováhy poševní mikroflóry. Podle statistik k tomu dojde alespoň jednou za život u každé ženy. Děje se tak nejčastěji při nechráněném pohlavním styku, špatném stravování, stresu, nedostatečné hygieně, ale i při nošení těsných džín, tang či při oblíbeném koupání.

Z hlediska přenášení infekcí jsou překvapivě nejnebezpečnější bazény. Chlorovaná voda totiž snižuje přirozené pH pochvy. Stejně tak působí i mokré plavky, které navíc přispívají k zapařování a pocení a vytvářejí pro kvasinky skvělé prostředí. Je tedy vždy lepší po vystoupení z vody měnit plavky.

Na přemnožení kvasinek ženu nejčastěji upozorní nepříjemné svědění, pálení, vaginální výtoky či otoky vnější oblasti genitálií. Vždy je lepší v takových případech navštívit gynekologa, případně zajít do lékárny a začít problém okamžitě řešit.

„Nejsem velkým zastáncem mastiček. Ty zadržují moč a napomáhají tak vstupu různým infekcím. Doporučuji spíše tablety, ideálně s obsahem stříbra, které dobře izoluje nepřátelské bakterie a kvasinky a je k napadenému místu šetrné,” doporučuje gynekoložka Klára Braunová.

Foto: archiv firem

Péče o intimní partie

Foto: Gynella Silver Caps 10 ks. Vaginální kapsle pro podporu léčby bakteriálních, plísňových a virových vaginálních infekcí a pooperačních a poporodních poranění, 405 Kč; Ellen Probiotické tampóny ECO normal 22 ks - vhodné pro snížení příznaků vaginálního diskomfortu a pro obnovu rovnováhy vaginální mikroflóry, 219 Kč; Dr. Max Flor Femina 10 vaginálních tablet  - obnovují rovnováhu vaginální mikroflóry a tím i fyziologické podmínky poševního prostředí, 239 Kč; Topvet Intim gellé s TTO - působí velmi dobře proti plísním, kvasinkám a bakteriím. Má výrazný hojivý účinek při poševní mykóze a zánětech bakteriálního původu. Doporučujeme používat preventivně po návštěvě bazénů a po užití antibiotik, 87 Kč; Nivea Intimo Sensitive. Zklidňující pěna na intimní hygienu - zajišťuje jemnou a šetrnou každodenní péči intimním partiím těla, Notino 151 Kč

Další variantou je přírodní léčba. Zde odborníci doporučují bylinné tinktury z penízovky, česneku, z grepových jader, červeného lapacha a houby shiitake.

Pokud se ženám podaří zbavit základního problému, měly by myslet i na potřebnou obnovu vaginálního prostředí.

„Obnova přirozeného ochranného vaginálního mikroprostředí je vůbec nejdůležitější součástí léčby. Jakmile je vaginální prostředí opět správně kyselé, může se intimní pohoda navrátit,” upozorňuje gynekolog a porodník Michal Zikán.

Záněty močových cest

Nedostatečná hydratace, studené nohy z překlimatizovaných místností, ale i zůstávání v mokrých plavkách může především ženám velmi ublížit.

Počínající infekce se většinou projevuje pálením a řezáním při močení. Lidé, kteří se již s tímto onemocněním setkali, většinou dokážou začínající infekci včas odhalit. V takových případech se často podaří zahnat příznaky bez pomoci lékaře.

Naordinujte si pobyt v teple a zvýšený pitný režim, do kterého zařaďte urologické čaje. Vyplatí se mít po ruce i kapky z lichořeřišnice, která působí proti všem kmenům stafylokokových bakterií, které způsobují onemocnění močových cest a ledvin.

Pokud však příznaky sílí, nebo se přidávají další, je třeba lékařskou pomoc vyhledat. Když testy prokážou, že jsou močové cesty bakteriemi napadeny, pomohou jedině antibiotika. Dochází-li k velmi častému opakování zánětu, je třeba zvolit specifickou a dlouhodobou léčbu nižšími dávkami antibiotik.

Chlamydiové infekce

Nákaza chlamydiemi se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem. Zákeřnost této choroby spočívá v tom, že v počátcích probíhá bez příznaků a je tedy velice těžké ji odhalit a včas léčit.

Příznaky, které mohou ženy upozornit na infekci:

  • neobvyklý vodnatý výtok z pochvy
  • pálení nebo bolest při močení
  • bolest při pohlavním styku
  • bolest v podbřišku
  • případně když krvácení při měsíčcích začne mít velmi různou intenzitu. Ženy tak zjistí, že se nakazily a mají šanci se vyhnout následkům nemoci.

Chlamydie přitom často stojí za záněty dělohy, vejcovodů a vaječníků, které v chronické formě mohou způsobovat neplodnost. Ze statistik vyplývá, že 12 % žen trpí neplodností již po první prodělané chlamydiové infekci, s každým dalším zánětem se riziko zvyšuje, protože vejcovody se mohou stát neprůchodnými.

Nejvhodnějším prostředkem k léčbě bakteriálních zánětů dělohy, vejcovodů či vaječníků jsou antibiotika. Ale ani ta nemusí být vždy účinná, zvlášť pokud se jedná o opakovanou léčbu.

Nejlepší způsob obrany. Při pohlavním styku s novým partnerem používat prezervativ. Pravda, ani ten nefunguje stoprocentně. Může sklouznout, prasknout nebo ztratí schopnost vytvářet bezpečnou bariéru, když k jeho zvlhčení použijeme některé olejové lubrikanty (varování před touto vlastností bývá uvedeno na krabičce). Ale nic lepšího zatím neexistuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám